По данни на Пътна полиция около 60% от автопарка у

...
По данни на Пътна полиция около 60% от автопарка у
Коментари Харесай

Новите данъци за автомобилите няма да променят статуквото според експерт

По данни на Пътна полиция към 60% от автопарка у нас се състои от остарели коли над 15 години

Собствениците на по-нови коли ще бъдат по-ощетени от поправките в закона, въвеждащи по-голям налог за по-старите коли. Това мнение изрази в предаването " Преди всички " по БНР Христо Христов, ръководител на Асоциацията на вносителите на коли. Според Христов с новоприетите ремонти няма да бъде реализирана задачата за ограничение на старите возила. " Ще има нарастване, само че на фона на основата, върху която ще се усили, приказваме дейно за нарастване сред 6 и 20 лв. ", уточни той.
Правилно е общинските препоръки да дефинира основата, тъй като във всеки град колите са разнообразни. Много зависи обаче по какъв начин общинските препоръки ще дефинират основата за налога, акцентира Христов: " За избран клас коли тя варира от 54 стотинки до 1,62 лв., което е 1,20 разлика и в случай че в един град основата се дефинира на 60 ст., в другия може да е 1,60 лева, тук се получава доста огромна разлика ".

Христо Христов изрази опасения, че " при колите, които се стремим да ограничим, надали ще има някаква смяна ": " За колите от 15 до 20 години, базата, която дефинира Общинския съвет, се умножава по едно. Доколкото разбирам, няма да има смяна, тъй като умножаваме по едно. В същото време при колите до пет години умножаваме по 2,3. Няма претекст и логичност за какво още веднъж по-новите коли ще заплащат по-голям налог в случай, че заявяваме цел да ограничаваме старите коли ".

Христов предизвести водачите да погледнат талоните на колите си за означена еврокатегория или изчезнала такава, заместена от звездички: " Ако има звездички, с опрощение, отново гледаме небето. Ще ни таксуват като автомобил, който няма еврокатегория. И, с цел да се потвърди еврокатегорията, би трябвало да отиде до формалния представител. Те ще ви издадат уверение за еврокатегорията, само че там се заплаща най-малко 50,60,80 лв. и става по този начин, че се обезсмисля това, което изясняват нашите народни представители - отстъпки еврокатегория. Именно тези, за жалост, които са с по-старите коли, те ще бъдат наранени от това, тъй като не се вписва еврокатегорията ".

По данни на Пътна полиция към 60 на 100 от автопарка у нас се състои от остарели коли над 15 години, което е извънредно висок %, разяснява още Христо Христов. Той предвижда, че броят на старите коли у нас до края на 2020 година ще се усили най-малко със 150 хиляди, а страната ни ще бъде автоморгата на Европа: " България ще бъде автоморгата на Европа, може би на света, заради две аргументи - данъчното облагане на транспортните средства и екотаксата. Докато не се промени данъчното облагане и не отпадне екотаксата, ние ще бъдем автоморга, тъй като екотаксата е един билет за баня. Плащаш и замърсяваш колкото искаш. "
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР