По данни на ООН Северна Корея се подготвя за първия

...
По данни на ООН Северна Корея се подготвя за първия
Коментари Харесай

ООН: Северна Корея се готви за първия си ядрен опит от 2017 г.

По данни на Организация на обединените нации Северна Корея се приготвя за първия си нуклеарен опит от 2017 година насам. Наскоро са били следени строителни работи на под земята полигон в северната част на страната. „ Работата на нуклеарния полигон Пунгхье-ри проправя пътя за по-нататъшни нуклеарни опити за създаване на нуклеарни оръжия ", се споделя в до момента поверителния експертен отчет на Организация на обединените нации, елементи от който бяха предоставени на ДПА.

Спътникови фотоси демонстрират, че Северна Корея ремонтира мрежата си от тунели в Пунгхье-ри, както и възвръща здания на мястото, които бяха разрушени през 2018 година по време на договарянията със Съединени американски щати. Според отчета на Организация на обединените нации, който обгръща интервала от последните няколко месеца, потенциалът за произвеждане на делящи се материали се е нараснал и в севернокорейското нуклеарно оборудване в Йонбьон.

В продължение на месеци наблюдаващите се притесняваха, че след многочислените ракетни тествания може да е неминуем и първият нуклеарен опит на владетеля Ким Чен Ун от съвсем пет години насам. Международната организация за атомна сила (МААЕ) към този момент бе загатнала през юни за дейностите в Пунгери. Между 2006 и 2017 година Северна Корея е направила там шест тестови детонации.

Страната не разрешава интернационалните инспекции на място. По данни на Организация на обединените нации Северна Корея към този момент е изстреляла повече от 30 балистични ракети тази година, в това число няколко междуконтинентални ракети, в нарушаване на резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Едва в понеделник генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, също по отношение на нуклеарната стратегия на Северна Корея, съобщи, че светът се намира във „ времена на нуклеарна заплаха, каквито не е имало от разгара на Студената война ". Има заплаха човечеството да не помни уроците от Хирошима и Нагасаки - сподели той. „ Днес човечеството е единствено на едно недовиждане, на една неверна преценка от нуклеарно заличаване “.

Според специалисти на Организация на обединените нации Северна Корея продължава да финансира нуклеарната си стратегия с хакерски офанзиви, при които компютърни експерти превеждат пари на Пхенян след кражба на данни. Те са прибрали „ стотици милиони долари " в криптовалути. Нарушавайки глобите на Организация на обединените нации против автокрацията, страната изнася и въглища.

Ким Чен Ун има намерение да употребява ракетните тествания и нуклеарната си стратегия, с цел да ускори натиска върху международната общественост за анулация на глобите. В същото време дипломацията със Съединени американски щати е в застой след несполучливата втора среща на върха на Ким с някогашния американски президент Доналд Тръмп през февруари 2019 година След това Северна Корея неведнъж даде да се разбере, че не се интересува от нови договаряния, до момента в който Вашингтон не показа нови оферти.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР