По данни на НСИ: Негативната тенденция започва много преди войната

...
По данни на НСИ: Негативната тенденция започва много преди войната
Коментари Харесай

България не само не догонва останалите страни от ЕС, а напротив - изостава икономически

По данни на Национален статистически институт: Негативната наклонност стартира доста преди войната в Украйна. Изпреварват ни страни като Румъния, Португалия и Унгария. Огромен спад в строителството
 
България освен не догонва останалите страни от Европейски Съюз, а в противен случай - през последните месеци продължава да изостава стопански. Това демонстрират данни на Евростат за растежа на брутния вътрешен артикул (БВП) на страните членки.

Ръстът на стопанската система на България през второто тримесечие на годината е с 4% по отношение на същия интервал на предходната година.
Това ни слага измежду изоставащите страни в Европейски Съюз, тъй като 16 страни от Общността се показват по-добре от нас. Отличникът е Ирландия с растеж на Брутният вътрешен продукт от 10,8% на годишна база.
 
Топ три се добавя от Малта (8,9%) и Словения (8,3%). Но пред нас са и редица други страни като Португалия (7,1%), Унгария (6,5%) и Румъния (5,3%). Оказва се, че северната ни съседка догонва по-развитите страни от Европейски Съюз, а ние продължаваме да изоставаме и разликата сред нас и по-богатите страни се усилва. Средният растеж на стопанската система за страните от Европейски Съюз е 4,2%, а ние сме под това равнище. И Гърция е доста по-добре от нас с стопански растеж от 7,7%.
 
Показателно е, че отрицателната наклонност за българската стопанска система стартира много преди войната в Украйна. След огромния растеж от 7,3% през второто тримесечие на предходната година към този момент четири следващи тримесечие растежът на стопанската система се забавя и е надлежно 5,3%, 5%, 4,2% и 4%, демонстрират данните на Национален статистически институт. Ситуацията в страните от Европейски Съюз е друга.
 
През последните четири тримесечия растежът на Брутният вътрешен продукт за страните от Европейски Съюз е надлежно 4%, 4,8%, 5,5% и 4,2%. Тези данни на Евростат демонстрират, че стопанската система в Европейски Съюз е вървяла нагоре и единствено през второто тримесечие на 2022 година има закъснение поради войната в Украйна. Докато у нас тази наклонност стартира още преди година, откогато на власт пристигна Промяната. През второто тримесечие на 2022 година създаденият Брутният вътрешен продукт в страната възлиза на 38,96 милиарда лева, оповестиха от Национален статистически институт. Това прави по 5708 лева на човек от популацията.
 
Много забавни са данните на какво се дължи растежът от 4 на 100. Основният принос идва от добивната индустрия, преработващата индустрия и от производството и доставката на електрическа енергия, където растежът е с 11,9%, демонстрират данните на Национален статистически институт. Всъщност положителните резултати са от въглищните мини и производителите на ток поради рекордно високите цени на електрическата енергия.
 
Същевременно в различен главен бранш на стопанската система - строителството, има спад от 16,4% на годишна база. Като там спад регистрират за четвърто следващо тримесечие. Което се дължи на спрените от предходното държавно управление разплащания на хазната към строителните компании и прекъсването на работата по създаване и ремонт на пътищата.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР