По данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес, които

...
По данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес, които
Коментари Харесай

19,7% срив на брой нови сгради, 29,7% на РЗП само за 3 м., в София е 2/3: НСИ

По данни на Националния статистически институт (НСИ), оповестени през днешния ден, които – както постоянно са по-приятни и закръглени от действителността, новозапочнатите жилища и издадените позволения за градеж внезапно понижават през четвъртото тримесечие на м.г., като на годишна база спадът е първият от третото тримесечие на 2020 година с изключителното състояние за COVID-19.

Миналата година секторът беше под натиска на растящите разноски за строителство и предпазливостта на купувачите, който стартира да се усеща в данните за покупко-продажбите на Агенцията по вписванията още през лятото на предходната година. Анализът на Национален статистически институт необичайно за какво изпуска и лихвите, които още през октомври доближиха рекорден за 13 година %, а по-късно продължиха да се подвигат – последно предходната сряда Българска народна банка фиксира ОЛП напълно покрай 2 на 100. Европейската централна банка подвигна още веднъж главната си рента с 50 базисни пункта в четвъртък и тя към този момент е на равнище от 3%.

През четвъртото тримесечие е почнал градежът на 1252 жилищни здания с 6627 жилища в тях и обща разгъната застроена повърхност от 760 хиляди кв. м.  Спадовете на тримесечна база са с 19,7% при броя жилищни здания, 24,9% при броя на жилищата и с 29,7% при общото им РЗП. На годишна база новозапочнатите жилища у нас също са по-малко с 9,7%, а общата им повърхност понижава с 12,8%.

София е водач в страната по новозапочнато жилищно строителство с 1591 жилища и общо РЗП от 186 хиляди кв. м, само че забавянето по отношение на предходното тримесечие е доста – тогава в София стартира строителството на 5407 жилища с обща повърхност от 643 хиляди кв. м. Сривът е две-трети и е рекорден.
На второ място е Варна с 1618 жилища и обща повърхност от съвсем 170 хиляди кв. м, като за морската столица четвъртото тримесечие е по-силно спрямо третото както във връзка с броя на новозапочнатите жилища, по този начин и на общата им повърхност. Жилищният пазар в града остава деен и въпреки че изповяданите покупко-продажби там също намаляваха в последните две тримесечия, спадът беше по-малък спрямо другите огромни градове в страната.

Спадът на жилищното строителство през четвъртото тримесечие може да се трансформира в по-трайна наклонност, в случай че се съди по броя на издадените през същия интервал позволения за градеж, които са индикатор за бъдещите планове на бизнесмените. Те също понижават както на тримесечна, по този начин и на годишна база.
Между октомври и декември локалните администрации са издали позволения за градеж на 1911 жилищни здания с 10 203 жилища в тях и РЗП от 1,1 млн. кв. м. Спрямо предходното тримесечие разрешителните за градеж на жилищни здания понижават с 11,5%, броят на жилищата в тях – с 30,6%, а общата им застроена повърхност – с 68,9%.
На годишна база броят на жилищата с позволено строителство е понижен със 17,7%, а общата им РЗП – с 19,9%.
И по този индикатор София е безапелационен водач в страната с 5106 жилища, получили позволение за градеж, с общо РЗП от 510 хиляди кв. м. Следват Пловдив с 1677 жилища и общо РЗП от 170 хиляди кв. м и Варна с 948 жилища и повърхност от 99,4 хиляди кв. м.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР