По данни на Министерството на околната среда и водите, у

...
По данни на Министерството на околната среда и водите, у
Коментари Харесай

Мечка с двете си малки обикаля около смолянското село Могилица

По данни на Министерството на околната среда и водите, у нас има 500-700 кафяви мечки. Законът не не разрешава напълно отстрела на този тип, само че в тази ситуация в Смолянско очевидно това към този момент не се постанова. Когато кафява мечка направи вреда, каквато и да е тя, хората би трябвало да алармират Регионална инспекция за опазване на околната среда. Те ще оценят нанесената щета и в случай че преценяват, ще платят обезщетение по пазарни цени в границите на месец. Нанасяне на вреди може да бъде върху селскостопански животни или върху насаждения ". Това изясни в предаването „ Преди всички " шефът на парка за танцуващи мечки в Белица Димитър Иванов.

Вече месец мечка с двете си дребни обикаля към смолянското село Могилица. Първоначално хората я засичаха денем в покрайнините на селото, само че от няколко дни тя съкратява периметъра и слиза до селскостопанските обори, които са на метри от къщите. Местните хора се опасяват, че са в заплаха. Има към този момент подаден сигнал в Регионална инспекция за опазване на околната среда и в горските стопанства да вземат ограничения.

„ Експерти преценят дали едно животно е рисково - когато нарушава парцел или благосъстоятелност или основава директна заплаха за индивида. Мечката може да бъде наплашена, тъй като приоритет за нея са дребните. Хората могат да се обкръжат с кучета, които да я изгонят. Могат да се употребяват шумови закани като бомбички. Използват се и спрейове. Те са на цена сред 80 и 120 лв., могат да бъдат открити в ловните магазини или в интернет ", разясни Иванов.

Димитър Иванов даде и съвет какво да вършим, в случай че при разходка в гората, срещнем мечка:

„ Срещнем ли я, към този момент е късно. Когато тръгваме към планината, добре е да се осведомяваме дали там, където отиваме, има мечки. Ако се върви на преходи, добре е да се наеме лидер. Добре е да се върви на група. Мечката е с натурален боязън от хора. Едни от най-опасните срещи са тези лице в лице. Дайте знак, че сте там, бъдете шумни. Една мечка би пазила храната си, по тази причина, в случай че се види мъртвец на животно, покрито с камъни, клони, пръст, това е мечка, напуснете региона. Ако видите хралупа на мечка, напуснете мястото. Ако видите дребни, може майката да не е там, само че не тръгвайте да ги спасявате. Не замърсявайте околната среда с боклуци, по този начин променяте държанието на кафявата мечка. Нашите боклуци са чиста храна и животното идва покрай нас ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР