По данни на компанията тя е пазарен лидер в продажбите

...
По данни на компанията тя е пазарен лидер в продажбите
Коментари Харесай

"Захарни заводи" планира конвертируеми облигации до 30 млн. лв.

По данни на компанията тя е пазарен водач в продажбите на твърди захарни бонбони в България

Още по тематиката
Най-силна е годината за производителите на масло за експорт, усилват се и продажбите на фирмите за храни и питиета, които работят за локален пазар

Половината от фирмите свиват приходите си, само че рентабилността леко пораства

" Захарни фабрики " АД възнамерява да издаде емисия конвертируеми облигации на обща номинална стойност до 30 млн. лева, излиза наяве от покана за привикване на общо заседание на компанията, оповестено на уеб страницата на Българската фондова борса (БФБ). Според нея средствата от облигационния заем ще бъдат употребявани за финансиране на активността и погасяване на отговорности на сдружението. От компанията не пожелаха да разясняват на този стадий издаването на облигациите и тяхната цел и обявиха за " Капитал ", че ще излязат с информация след общото заседание на акционерите, свикано на 11 август 2017 година

Параметри

Според предлагането номиналната и емисионната стойност на една облигация е 100 лева, срокът е до 7 години, а лихвата - до 5% на годишна база. На падежа всеки облигационер ще има право да получи акции вместо погашение на облигациите, като това ще стане въз основата на несъмнено в проспекта конверсионно съответствие.

Облигациите ще се издават посредством първично обществено предложение въз основа на доказан от Комисията за финансов контрол (КФН) проспект. След сключването на облигационния заем емисията ще бъде вписана в Централния депозитар и регистъра на КФН и ще бъде записана за търговия на БФБ.

Предстои акционерите да дадат права на управителния съвет на сдружението да дефинира окончателните параметри на проспекта, да избере съветник, капиталов медиатор по издаването на книжата и банка – платежен сътрудник по общественото предложение.

Предвижда се също идното общо заседание да вземе решение и за увеличение на капитала със лични средства за сметка на фонд " Резервен ". Намерението е за всеки три в този момент съществуващи акции да бъде раздадена по една нова. Така общият брой акции на групата ще бъде повишен от сегашните 8 334 624 на 11 112 832 посредством издаване на 2 778 208 нови. Това би трябвало да усили ликвидността на компанията, която не е от най-често търгуваните на борсата. Във вторник акциите й поевтиняха с близо 1% до 6.58 лева за брой и капитализация от 55 млн. лева

Резултати

В групата " Захарни фабрики " влизат предприятия за произвеждане на захар, на захарни произведения, на етилов алкохол и високопротеинов фураж, печатница, личен Топлоелектрическа централа, цех за ремонтно-механични услуги, комерсиално сдружение. Производствената база се намира във Велико Търново. Основни акционери в сдружението са " Захар инвест " АД – Горна Оряховица, " ГУ - Фарадей " - Стара Загора, " Ритъм-4-ТБ " - Стара Загора, които държат 94.7% от капитала. Акционери са също 13 други юридически лица, както и 1555 физически лица.

За първото тримесечие на годината групата регистрира чисти доходи от продажби за 33.172 млн. лева, което е с 4.87% повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Приходите от продажби на продукция за януари-март т.г. обаче падат с 22.1%, като доближават 20.616 млн. лева, или с 5.85 млн. лева по-малко по отношение на същия интервал на 2016.

Растат разноските за съществени материали, горива, ел. сила, за личен състав, реализация, маркетинг и реклама. Намаляват разноските за аварийни елементи, за спомагателни и спомагателни материали.

Към 31 март т.г. краткосрочните отговорности на сдружението към банки са 26.357 млн. лева, което е с 8.93% по-малко в съпоставяне със същия интервал на 2016. Дългосрочните заеми са 24.478 млн. лева Групата регистрира понижение в настоящата част от дълготрайните заеми, както и в настоящата част от отговорностите по финансов лизинг. Търговските и други отговорности доближават 26.939 млн. лева, което е със 17.65% по-малко спрямо 31 март 2016.

Сред продуктите на компанията са захар с комерсиалната марка " Сладея ", бонбони " Лукчета ", " Карамел Му ", " Теменужка ", " Кръц-кръц ", " Карамел лакта ", " Лимонови резанки ", вафли " Чайка ", " Матео ", " Етър ", " Локума с розите и розоберачката ", десертчетата " Чайка ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР