По данни на израелските военни през последните няколко те дни

...
По данни на израелските военни през последните няколко те дни
Коментари Харесай

Израел атакува в две посоки град Газа, системата за помощи в ивицата е пред провал

По данни на израелските военни през последните няколко те дни са поразили повече от 600 цели на бойците и уголемяват сухопътните си интервенции в линията Газа.

Само няколко десетки камиона с филантропична помощ доближиха до обсадения анклав с население от 2,3 милиона души, откогато войната сред Израел и " Хамас " избухна преди три седмици и публичният ред се разпадна, откакто хората щурмуваха складовете на Организация на обединените нации в търсене на храна, показва Ройтерс.

От строя са били извадени четири центъра за систематизиране на помощи на Организация на обединените нации и един склад, заяви Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските бежанци (UNRWA).

" Системата за помощи в Газа е на път да се провали "

Настоящата система за даване на помощи за линията Газа през граничния пункт " Рафах " е " обречена на неуспех ", предизвести ръководителят на Агенцията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци Филип Лазарини, представен от Франс прес. Той осъди " груповото наказване ", наложено съгласно него от Израел.

" Нека го кажем ясно: шепата конвои, допускани през " Рафах ", са нищо спрямо потребностите на повече от 2 милиона души, попаднали в клопката на Газа ", съобщи Лазарини. Той прикани за " неотложно филантропично преустановяване на огъня, което се е трансформирало във въпрос на живот и гибел за милиони хора ".

" Съществуващата система за допускане на помощи в Газа е обречена на неуспех, в случай че няма политическа воля да се подсигурява, че потокът от помощи е забележителен, съпоставим с невижданите филантропични потребности ", добави той пред Съвета за сигурност.

Вчера през Рафах в линията Газа влязоха 33 камиона с вода, храна и медицински консумативи - най-големият размер помощ от 21 октомври, когато този пропускателен пункт с Египет беше отворен след обсадата, наложена на палестинския анклав в отговор на невижданата офанзива на палестинското ислямистко придвижване " Хамас " на 7 октомври. Преди тази дата в линията Газа влизаха към 500 камиона всеки ден.

Снимка: БТА/AП

Лазарини дефинира като шокиращи както " ужасяващите " офанзиви на " Хамас ", по този начин и израелските удари по Газа. " Сегашната блокада на Газа е групово наказване ", добави Лазарини.

" Хората в Газа усещат, че не са третирани като останалите мирни жители. Повечето от тях се усещат хванати в клопката на война, с която нямат нищо общо ", акцентира той. " Цялото население е дехуманизирано ".

В Газа лекарите " оперират на земята " и правят цезарово сечение или " ампутации на деца без анестезия " заради неналичието на медикаменти, съобщи в понеделник организацията Лекарите на света, която се притеснява от вероятно " експоненциално " повишаване на детската смъртност в линията. Палестинският анклав " е изправен пред сериозна обстановка в кратковременен проект ", съобщи пред медиите Жан-Франсоа Корти, вицепрезидент на неправителствената организация.

Организацията, която има към двадесет чиновници на място, осъжда " неописуемите жестокости ", осъществени от Хамас на 7 октомври. Обаче " би трябвало да осъдим и обстоятелството, че през днешния ден хората гладуват и са бомбардирани без изгледи да изоставен една територия от 300 кв. км ", съобщи Корти. " От затвор навън вървим към всеобщ гроб навън. Хиляди мирни жители и стотици филантропични служащи, които нямат нищо общо с терористите, умират под бомбите ", твърди той, представен от Българска телеграфна агенция. 

Без електричество и с генератори, които " на практика не работят " заради липса на гориво, интервенциите постоянно се организират " на светлината на факли ", добави той. Заради неналичието на питейна вода " хората пият морска вода ", което води до диарии и дехидратация, предизвести Корти, съгласно който през идващите дни може да се чака " експоненциално повишаване на смъртността " измежду децата в Газа, както поради бомбардировките, по този начин и поради главните болести, които към този момент няма да можем да бъдат лекувани.

" Само една апаратура за обезсоляване на вода работи с едвам 5% потенциал, а всичките шест съоръжения за преправка на отпадъците в Газа към този момент не работят заради липса на гориво или електрическа енергия ", акцентира Катрин Ръсел, ръководителката на организацията на Организация на обединените нации за децата (УНИЦЕФ) пред изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, представена от ДПА. Тя прикани Съвета за сигурност неотложно да одобри резолюция, с която да подсети на страните за техните отговорности според интернационалното право, в това число преустановяване на огъня и безконтролен достъп на филантропична помощ.

" Газа е пъкъл на земята "    

Палестинският представител в Организация на обединените нации Рияд Мансур дефинира страданията на популацията в линията Газа като " пъкъл на земята " в речта си на изключителното съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в Ню Йорк, съобщи ДПА.

Той цитира някогашния общоприет секретар на Организация на обединените нации Даг Хамаршелд, който през 1954 година споделя: " Организацията на обединените народи не е основана, с цел да ни води в парадайса, а с цел да ни избави от пъкъла ". " Газа в този момент е пъкъл на Земята ", съобщи Мансур.

Снимка: БТА/АП

Дипломатът съобщи, че досега са убити над 8000 палестинци, в това число над 3000 в южната част на Газа, където Израел е " трансферирал наложително стотици хиляди хора ".

" На процедура всички наши хора в Газа са бездомни, разселени, реалокират се от една фамилна къща в друга ", сподели той. Те " спят в колите си, спят по улиците и към момента ги убиват, където и да отидат, с цел да ги убедят, че на никое място в Газа няма да са в сигурност. "

" Спасяването на човечеството от пъкъла през днешния ден за Организация на обединените нации значи да избави палестинците в Газа ", акцентира Мансур. " Спасете ги. Гледайте на тях като на човешки същества ", добави той, като се обърна към Съвета за сигурност.

Палестинският Червен полумесец изрази паниката си от ударите в покрайнините на болничното заведение " Ал Кудс " в северната част на линията Газа, където цивилни са избягали, с цел да се защитят от израелските бомбардировки, заяви Франс прес. " Сградата се тресе, а разселените цивилни жители и работещите екипи са в боязън и суматоха ", съгласно организацията.

Червеният полумесец към този момент заяви за обстрел в региона в неделя вечерта. Според шефа на болничното заведение израелската войска му е наредила да се изтегля. Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус дефинира апела като " надълбоко притеснителен " и съобщи в " Екс ", че е невероятно да се изтегля болница, без да се заплаши животът на пациентите.

Освен пациентите, в болничния комплекс живеят 14 000 души, които са намерили леговище там, с цел да избегнат израелските удари, съгласно Червения полумесец.

Белият дом: Възможно е в Газа да влизат по 100 камиона с филантропична помощ дневно

Белият дом счита, че е допустимо " през идващите няколко дни " в линията Газа да постъпват " по 100 камиона дневно " с филантропична помощ, съобщи Джон Кърби, представител на Съвета за национална сигурност към американското президентство, представен от Франс прес.

Снимка: БТА/AП

" Това е първата цел ", акцентира Кърби, откакто в неделя президентът Джо Байдън прикани за " доста и неотложно " увеличение на потока от помощи към обсадената палестинска територия, подложена на обстрел от Израел, който е във война с ръководещото я ислямистко придвижване " Хамас ".

Съединени американски щати са декларирали ясно пред Израел, че са загрижени за спирането на връзките в линията Газа, съобщи по-рано американската представителка в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, представена Ройтерс.

" Заявихме това ясно пред израелските водачи и разбираме, че информационните мрежи са почнали да се възвръщат ", сподели тя. " Това е от значително значение. Прекъсването на телекомуникациите заплашва живота на цивилните жители, личния състав на Организация на обединените нации и филантропичните служащи и рискува да изостри филантропичната рецесия в Газа ", добави Томас-Грийнфийлд.

Според Организация на обединените нации за доставянето на помощи в обсадената линия Газа е нужен повече от един граничен пункт, а следеният от Израел " Керем шалом " е единственият, оборудван да поеме задоволително камиони.  

В същото време " Хамас " слага редица условия, с цел да разреши на хората да изоставен Газа, съобщи през вчерашния ден Държавният департамент на Съединени американски щати на фона на напъните на Вашингтон да обезпечи безвреден кулоар за поискали да изоставен територията американски жители и да бъдат освободени държаните от групировката заложници, съобщи Ройтерс.

Израелският представител в Организация на обединените нации закачи жълта звезда на гърдите си

Израелският представител в Организация на обединените нации Гилад Ердан закачи жълта звезда на гърдите си по време на съвещанието на Съвета за сигурност и съобщи, че ще я носи " с горделивост ", до момента в който Съветът не осъди зверствата на " Хамас ", съобщи Франс прес.

Снимка: БТА/AП

" Някои от вас не са научили нищо през последните 80 години. Някои от вас са не запомнили за какво е основана тази организация (ООН, бел. АФП) ", съобщи Гилад Ердан, като осъди " мълчанието " на Съвета за сигурност във връзка невижданите набези на палестинското ислямистко придвижване на 7 октомври.

Дълбоко разединеният Съвет за сигурност не е приел нито една резолюция по отношение на войната сред Израел и " Хамас ". " Затова дано ви припомня. От този ден нататък, всякога, когато ме погледнете, ще си спомняте какво значи да мълчиш пред лицето на злото ", съобщи израелският представител. " Подобно на моите баби и дядовци и на бабите и дядовците на милиони евреи, от този ден нататък аз и моят екип ще носим жълтизвезди ", добави той, до момента в който се изправяше, с цел да окачи на костюма си жълта звезда с думите " Никога повече ". Тя припомня за звездите, които преди време нацистите са налагали да носят всички евреи, с цел да бъдат разпознавани.

" Ще носим тези звезди, до момента в който не се разсъните и не осъдите зверствата на " Хамас ", акцентира Гилад Ердан.

В речта си той съпостави офанзивата на Израел в линията Газа с десанта в Нормандия, осъществен от съдружниците през Втората международна война, отбелязва ДПА.

Израелската войска нанесе и удари против ливанската организация " Хизбула "

Междувременно израелската войска нанася въздушни удари и в Ливан срещу шиитското придвижване " Хизбула ". 

Снимка: БТА

" Неотдавна изтребители нападнаха инфраструктурата на терористичната организация " Хизбула " на територията на Ливан ", съобщи армията в " Екс ". При ударите " са унищожени оръжия, позиции и обекти, употребявани от организацията ", прибавиха израелските въоръжени сили, представени от Франс прес.

Нарастването на напрежението на израелско-ливанската граница породи опасения за разширение на войната сред Израел и " Хамас ", която стартира, откакто палестинското ислямистко придвижване извърши кървава офанзива на 7 октомври, при която съгласно израелските управляващи починаха над 1400 души, най-вече цивилни.

" Хамас " твърди, че повече от 8300 души, най-вече цивилни, са били убити при израелските бомбардировки на линията Газа, почнали в отговор на нападението.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР