По данни на испанската Колегия на регистраторите на предприятия в

...
По данни на испанската Колегия на регистраторите на предприятия в
Коментари Харесай

Наплашеният бизнес бяга от Каталуния

По данни на испанската Колегия на регистраторите на предприятия при започване на октомври 540 банки и компании са преместили централните си офиси от Каталуния. Много локални предприятия са създали това по-рано или имат намерение да го създадат в най-близко бъдеще.

Според деловите кръгове повода за всеобщото отдръпване на бизнеса от най-процъфтяващата испанска област е "политическата, икономическата и финансова неустойчивост ", както и "неясното й бъдеще " след референдума за самостоятелност от 1 ноември. По думите на президента на Търговската палата на Испания Хосе Луис Бонет последствията може да се окажат "трагични " за локалните поданици.

Най-големите каталунски банки - CaixaBank и Sabadel, оповестиха преместването си във Валенсия и Аликанте. Примерът им бе последван от не по-малко значими финансови институции - банка Criteria към този момент е на Балеарските острови, Arquia Banca - в Мадрид, а Banco Mediolanum - във Валенсия.

Смениха адреса си и водещи застрахователни компании като Аха, Catalana Occidente и Divina Pastora. Енергийният колос Gas Natural и Ballenoil, огромните строителни организации Copasa, Colonial и Abertis, производителят на най-популярната испанска бира - Mahou San Miguel, най-голямото издателство Planeta, клиниките DVD dental и Terre de Ponent, туристическите компании EDreams Odigeo и Sanantur, също реалокираха централните си офиси.

Оттеглите се през последните дни от Каталуния компании заплащат към 10 на 100 от налозите, събирани от локалните предприятия. При попълването на документите за пререгистриране на бизнеса в други райони

локалните бизнесмени се базират на нуждата да "осигурят юридически гаранции за активността си, да защитят ползите на своите клиенти, акционери, служащи и чиновници, поради създалата си обстановка ".

Оставането в Испания е оставане в Евросъюза - под тази дефиниция се крие опасението, че при положение на оповестяване на самостоятелност и излизането на Каталуния и от общността, предприятията ще се окажат отрязани от обичайните си пазари посредством митнически бариери. При това освен от испанския и от пазарите на другите страни от Европейски Съюз, само че и от тези в страните, с които съюзът има преференциални търговски съглашения. Заради бариерите каталунските артикули ще се окажат неконкурентоспособни, а локалните банки няма да могат да получават финансова поддръжка от Европейската централната банка. По същата причина ще зародят проблеми с доставките на промишлени първични материали и селскостопанска продукция от Испания, които каталунците освен употребяват, само че и препродават в чужбина.

Съществува действителна заплаха и от протест на каталунските артикули от испанските консуматори. Още повече, че към този момент има подобен казус - през 2007-а те престанаха да купуват каталунското газирано вино Сava, парфюмерия и медикаменти. Тогава не им хареса настояването на каталунската администрация да се понижи делът на данъчните заплащания на района за държавния бюджет.

Не е за занемаряване и фактът, че измежду последователите на каталунската самостоятелност е и авторитетната ляворадикална партия "Кандидатура за национално единение ". Тя има намерение да се бори за национализиране на предприятията, което няма по какъв начин да не тревожи каталунските предприемачи.

Засега фирмите отдръпват единствено щаб-квартирите си. Ако районът се отдели действително, те ще изнесат от него и производствата си, което няма да е мъчно от юридическа позиция. Така или другояче, те официално към този момент няма да са локални. Смята се, че Каталуния може да изоставен до една четвърт от всички компании. Което значи, че всеки пети локален гражданин ще загуби работата си, а Брутният вътрешен продукт на региона ще намалее с 20 на 100. Впоследствие безработицата ще продължи да нараства поради свиването на производството и загубата на пазари.

Международните рейтингови организации S&P и Moody's към този момент предизвестиха за вероятните последствия от бягството на предприятията. Те обявиха, че районът е застрашен от дълбока икономическа рецесия. Според Moody's Каталуния няма да може се финансира от международните валутни пазари. Нито ще може да разчита на задгранични инвестиции - място, от което бягат локалните компании неизбежно губи доверието на вложителите.

Очевидно е, че каталунската администрация е наясно с тези прогнози, тъй като се стреми да получи пролонгация на решението си за самостоятелност и да реализира някакви договорености с Мадрид, с цел да смекчи обстановката, в това число да спре бягството на локалните компании.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР