По данни на европейската статистика България е една от страните,

...
По данни на европейската статистика България е една от страните,
Коментари Харесай

България е една от страните, в които се извършва най-много извънреден труд

 По данни на европейската статистика България е една от страните, в които се поставя най-голямо количество труд, като огромна част от този труд е ексклузивен, а не се заплаща като подобен, поради системата на сумираното пресмятане на работното време. Това сподели водачът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов, който откри конгрес " Синдикални политики за устойчива претовареност, заслужен труд и превъзмогване на възходящата неустановеност на работното място ".

Форумът се провежда от Конфедерация на труда " Подкрепа " в границите на обучителната стратегия на Европейския работен център EZA.

Манолов акцентира, че не е срещу това да се поставя ексклузивен труд в законоустановените рамки, само че по думите му е значимо този труд да се заплаща като подобен, да се заплаща като труд след края на работното време и като труд по национални празници, а не нормите да бъдат заобикаляни.

Той заяви, че сега се прави подписка на синдикалните организации, членуващи в Европейската федерация на индустриалните служащи, в която се упорства за ограничение на сумирането пресмятане на работното време. Според Манолов сумираното пресмятане на работното време е един от най-тежките пороци на пазара на труда в България и се разгръща в действия, в които няма място. От синдиката още преди време упорстваха сумираното пресмятане на работно време да бъде за не повече от четири месеца, какъвто граничен период е открит в европейското законодателство. КТ " Подкрепа " желае още сумирано пресмятане да се позволява единствено в производства, които изискват такова заради софтуерното си естество.

Основната паника на КТ " Подкрепа ", обвързвана с тези трендове на пазара на труда и с нередовната организация на работното време е, че те водят до неустойчиви приходи и незадоволително полаган труд, като оферират минимална или никаква отбрана на служащия във връзка с работодателя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР