По данни на двама специалисти от университета в Йейл руската

...
По данни на двама специалисти от университета в Йейл руската
Коментари Харесай

Икономиката на Русия е “парализирана” – големи проблеми за Путин

По данни на двама експерти от университета в Йейл съветската стопанска система сега е в застой и оцелява с помощта на разформироването на държавните компании.

В публикация за Foreign Policy Джефри Зоненфелд и Стивън Тиан оспориха неотдавнашните схващания, представящи президента Владимир Путин като победител през 2023 година, наблягайки на икономическото напрежение, породено от западните наказания и напускането на мултинационалните корпорации от Русия.

Те предизвестяват против неправилното разбиране, че прехвърлянето на “ ” иззети активи от западни компании на сътрудници на Путин ускорява благосъстоянието на Русия, като акцентират разнообразни индикатори за икономическите усложнения на страната.

След нахлуването в Украйна през 2022 година над един милион руснаци, в това число най-талантливите експерти в региона на технологиите, са избягали в други страни, което е изострило дефицита на работна ръка от близо 5 милиона души и е подхранило забележителна инфлация.

Освен това, базирайки се на данни от съветската централна банка, Зоненфелд и Тиан настояват, че сред февруари 2022 година и юни 2023 година от Русия са излезли към $253 милиарда частен капитал. Това овакантяване, съчетано със загубата на достъп до западни технологии и експертни познания, оказва съществено влияние върху съветските сдружения. Преките задгранични вложения съвсем изцяло пресъхнаха, което се утежни от строгия финансов надзор, правещ съветските активи на процедура безполезни на международните пазари.

Наложените наказания прекъснаха връзките на Москва с огромна част от интернационалните финансови институции, като попречиха на съветските предприятия да емитират нови акции или облигации на западните пазари.

Зоненфелд и Тиан подчертаха икономическата парализа на Русия, като означиха мощната ѝ взаимозависимост от следените от страната предприятия за военната техника, при лимитирано произвеждане на подготвени артикули за международната стопанска система. Те подчертаха още, че въпреки да има обилие от първични материали, Русия е надалеч от икономическа свръхсила заради невъзможността си да размени ресурсите от другаде.

Дори в Кремъл се признава съществуването на идни компликации. Управителят на съветската централна банка Елвира Набиулина чака още наказания, предупреждавайки да не се надценява устойчивостта на страната в изискванията на наказания, което допуска нужда от подготвеност за посрещане на бъдещия засилен напън.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР