По данни на Агенцията за социално подпомагане в България са

...
По данни на Агенцията за социално подпомагане в България са
Коментари Харесай

В столицта са регистрирани над 500 бездомници

По данни на Агенцията за обществено подкрепяне в България са регистрирани 1068 бездомници, като в София те са над 500. За тях целогодишно в столицата работят три центъра за краткотрайно настаняване, само че не всеки от тези хора е податлив или има опция да се възползва от услугите им, даже и в най-студените зимни месеци. Винаги съм се чудил тези хора по какъв начин се оправят, по какъв начин въобще оцеляват – споделя Мартин Мартинов, притежател на ресторант „ Гамбринусъ ”, който от 1 ноември до 31 март ще обезпечава топла вечеря за хора, които нямат дом.

Акцията „ Подай ръка ” се организира за първи път и се ражда напълно непринудено.

Тази благотворителна самодейност пристигна от сърцето ми – споделя Мартин Мартинов. – Всяка зима, от много години насам, мисля за тези, които живеят на улицата. Сред тях има такива, които са останали без покрив над главата си поради машинация или поради някаква неточност, която са създали и от която се е възползвал някой различен. Има доста интелигентни хора сред тях, има и образовани. Надявам с тази акция не да дадем образец, а да поканим и други жители, които да почнат да оказват помощ.

За малко време постът на Мартин Мартинов във Facebook е споделен от хиляди хора, към този момент са получени първите дарения и са записани първите доброволци. Всеки искащ може да помогне за благородната идея като донесе пакетирани артикули, да вземем за пример фасул, леща, ориз, макарони или консерви в период на валидност, а след 1 ноември плодове, зеленчуци, месо със съответния документ за генезис и др.

Не одобряваме пари – прецизира Мартин Мартинов. – Когато се събират пари по сметка, има много спекулации, по тази причина който реши да помогне, да го направи с артикули или труд. Няма значение дали човек ще отдели 10 или 100 лв., значимо е желанието. Работата на доброволците е в границите на 1-2 часа дневно – да приготвят зеленчуците за самото подготвяне на храната, а по-късно и да я раздадат.

Ресторантът е подготвен да обезпечи топла храна за 50-100 души, само че даже да дойдат и повече, ще създадем всичко допустимо да няма върнати хора – безапелационен е Мартин Мартинов. Между 17 и 18 часа всеки работен ден бездомниците ще получават пакетирана в кутийки за еднократна приложимост вечеря, състояща се от чорба, главно и самун, както и принадлежности. Помислено е и за празничните дни. За Бъдни вечер ще се провежда специфична вечер с обичайната за този ден храна, ресторантът ще работи също по този начин на 1, 2 и 3 януари.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР