По данни на Агенцията по здравеопазване и сигурност на прехраната

...
По данни на Агенцията по здравеопазване и сигурност на прехраната
Коментари Харесай

Австрия е пред трети локдаун

По данни на Агенцията по опазване на здравето и сигурност на прехраната (АЗСП) през последната седмица новозаразените са 554 на 100 000 души. Особено високи са индикаторите в провинциите Форарлберг (850 на 100 хиляди) и Горна Австрия (810). Значително повишаване на числата е маркирано и във Виена и Каринтия.

Според АЗСП коронавирусът е взел 1574 жертви в Австрия. В момента на болнично лекуване са 3800 души, 546 от тях са на интензивна терапия.

 Австрия разгласи втори локдаун Виж още

Всички лечебни заведения в Тирол отсрочват плановите интервенции. Няма общи данни какъв е броят на отсрочените интервенции, защото всяка болница преценя какви са опциите й и какъв брой кревати да резервира за увеличаващите се от ден на ден случаи на пациенти с ковид. Спешните интервенции се правят във всички болнични заведения. Особена грижа на държавното управление е заплахата от постигане до лимита на опциите на медицинския личен състав.

През октомври Австрийската статистическа работа е отчела повишаване броя на смъртните случаи. От началото на коронакризата седмично се оповестява броят на умрелите. През седмицата от 17 октомври умрелите са 1762, през идната седмица броят им се е нараснал до 1872 - с 25 % над междинното ниво през последните пет години. Все още няма данни за повода за гибелта, само че е известно, че от средата на октомври внезапно се е нараснал броят на умрелите, инфектирани с ковид.

Тези тревожни трендове са в основата на решението на австрийското държавно управление да наложи по-строги ограничения за битка с епидемията. Те ще бъдат обявени на конференция на следващия ден следобяд, само че електронните издания на ежедневниците, радиото и малкия екран оповестяват още в този момент, че ще бъде наложена 24-часова възбрана за овакантяване на дома.

Новият, по-строг локдаун значително ще наподобява на този през март (вторият локдаун бе разгласен на 31 октомври - б.р.). Хората ще имат право да излизат от у дома единствено с цел да отиват на работа, къса разходка или пазаруване на артикули от първа нужда.

Медии оповестяват, че ще бъдат затворени комерсиалните обекти. Изключение ще бъде направено за аптеките, питателните магазини, дрогериите и банките.

Все още се водят полемики по въпроса дали да бъдат затворени учебните заведения за деца до 14-годишна възраст. Гимназистите и студентите към този момент са на онлайн образование.

Предварителните данни са, че локдаунът ще продължи до 8 декември. Дали тези ограничения ще влязат в действие от вторник, както се допуска, ще стане ясно на следващия ден следобяд, когато федералният канцлер Себастиан Куц ще разгласи публично държавните ограничения за преодоляване на епидемията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР