По-чист въздух в София е задача, по която се работи

...
По-чист въздух в София е задача, по която се работи
Коментари Харесай

Дрон наблюдава замърсяването на въздуха в София

По-чист въздух в София е задача, по която се работи от години. Задължителна стъпка за решаването на казуса със замърсяването е обезпечаването на надеждна информация. Затова и Столичната община следи непрекъснато концентрацията на главните замърсители. Сега към арсенала от измервателни уреди се включва и специфичен безпилотен уред.

Софийската мъгла е пословично известна. Често през късната есен и зима видимостта пада до най-малко, а в ниските пластове на атмосферата се събира цялата Менделеева таблица. За столицата това е обяснимо, защото градът е в долина, заобиколена от планини.

Подмяна на старите печки на дърва и въглища с отопление на ток, газ или пелети, рационализация на градския превоз, инспекции на Столичния инспекторат за нерегламентирано горене на боклуци са единствено дребна част от ограниченията. Те обаче не биха работили пълноценно без богата база данни, която специалистите да употребяват.

„ Това, което виждаме в София, е артикул на повече от 100 години проби, неточности и политики. Особено за град като София, с такава характерна география. Със конструкция, една част от която не е планувана. Преди 1936 година изобщо не е имало проект по какъв начин да се развива градът ", изясни доцент Стелиян Димитров от СУ „ Св. Климент Охридски ".

Хаотичното строителство десетилетия обратно няма по какъв начин да се поправя. Към днешна дата обаче могат да се събират подробни данни за качеството на въздуха и на тяхна база да се възнамеряват стратегически ограничения за облекчение на този проблем. Освен станциите на Изпълнителната организация по околна среда, общината разполага с още над 20 сензорни станции, покриващи целия град, две нови стационарни станции и една мобилна.

За още по-локални измервания, в битката с мръсния въздух ще се употребява дрон. Доцент Стилиян Димитров управлява екипа, зает да мери локалните съмнения в замърсяването на 10 точки в столицата.

„ Тези територии, които обследваме, удостоверяват нашата теза, че има елементи от урбанизираното пространство на София, където съчетанието от географски фактори допуска по-сериозно замърсяване ", разяснява доцент Димитров.

Именно такива местни измервания ще прави новият дрон, създаден от Националния център за геопространствени системи към Софийския университет. Апаратът разполага с точни уреди за отчитане на замърсяването по разнообразни индикатори. Може бързо да открива съответни източници на замърсяване на земята и да изпраща точна локация на контролните структури в Столична община.

Нова телевизия, „ Събуди се "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР