По-чист въздух ще дишаме в края на уикенда. Очаква се

...
По-чист въздух ще дишаме в края на уикенда. Очаква се
Коментари Харесай

Проф. Рачев: Вятърът ще прогони мъглите другата седмица

По-чист въздух ще дишаме в края на уикенда. Очаква се през новата седмица да има повече вятър, който ще прогони гъстите мъгли, сподели пред „ Телеграф “ климатологът проф. Георги Рачев.

 
Във високите елементи на планините още през вчерашния ден температурите внезапно се намалиха и с това се унищожи тази термична инверсия, която даваше опция за образуването на доста гъсти мъгли с огромна дълготрайност. Днес и на следващия ден подобрението на въздуха ще продължи.
 
В неделя температурите ще се намалят, само че отново ще останат малко по-високи от типичните за тази част на годината.
 
В София оптималната температура ще се колебае сред 0 и 1 градуса, а минималните ще бъдат от порядъка на минус 3 и минус 5 градуса. Това се отнася за високите котловинни полета на Западна България.
 
В останалата част от страна минималните температури ще бъдат към и малко под 0 градуса, а оптималните – с няколко градуса над нулата.
 
Такова ще се резервира времето до вторник, когато ще стартира доста постепенно стопляне на времето. Температурите ще се покачат с 1, а в сряда вероятно с 2 градуса и отново ще остане малко по-топло от естественото до идната неделя.
 
В околните 10 дни до края на месеца не се чакат основни превалявания, а в най-екстремния вид не се чакат никакви, предвижда проф. Рачев.
 
„ Има доста огромна възможност, в случай че тази прогноза се реализира, в половин България да отчетем януари месец с нулев дъжд. По високите елементи на планината са изпълнени 30-40% от валежната норма. Напълно е допустимо да отбележим януари като най-сухия през последните години.
 
В София досега преваляванията са от 2 литра на квадратен метър, което съставлява 7% от наличната норма.
 
Същевременно този януари е с от 1 до 2,5 градуса над нормата “, уточни климатологът.
 
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права за
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР