По-често говорим за високото кръвно налягане и рисковете за здравето,

...
По-често говорим за високото кръвно налягане и рисковете за здравето,
Коментари Харесай

Д-р Ваня Господинова обясни високия риск от ниското кръвно и какво е лечението

По-често приказваме за високото кръвно налягане и рисковете за здравето, свързани с него. Но се оказва, че ниското кръвно налягане също основава опасности за здравето. Какво би трябвало да знаем за хипотонията, а и за връзката сред жегите и по-високия риск от затруднения за хората със сърдечносъдови болести, беседваме с доктор Ваня Господинова, експерт кардиолог.

- Д-р Господинова, каква е повода за рухването на кръвното налягане?
- Причината за рухване на кръвното налягане е в проблематичната циркулация на кръвта към мозъчните кафези, вследствие на което не може да им се обезпечи нужното количество О2 и хранителни субстанции. Това поражда чувство за отмалялост и изнемощялост.

- Битува схващането, че ниското кръвно е добра здравословна характерност. Споделяте ли това мнение?
- Ние, експертите, сме безапелационни по този въпрос: внезапното рухване на кръвното налягане може да провокира прилошаване, колапс, нарушение на естествените ежедневни действия, унесеност и неработоспособност. Съпроводено е също със замаяност, гадене, непрекъсната жадност. Всичко това въздейства отрицателно на качеството на живот.
След избрана възраст стойностите на кръвното налягане би трябвало да се наблюдават регулярно, човек да е наясно със положението си, с цел да реагира съответно при проблем.

- Може ли отклоненията от стойностите на кръвното налягане да демонстрират съществуването на по-сериозни проблеми?
- Отклоненията от естествените стойности на кръвното налягане могат да значат нарушаване на виталните функционалности на значими органи. Високите стойности на кръвно налягане се получават при постъпване на кръвта в аортата, минималните - когато кръвта стига празните вени. Различава се систолно (горно) и диастолно (долно) артериално налягане.
По симптоматика внезапното рухване на кръвното налягане наподобява на хипогликемията, т.е. на намаляването на наличието на захар в кръвта. Приемането на сладка храна, лягането и сгъването на краката в колянната става към гърдите са двата най-бързи метода за превъзмогване на спешното положение.
Кръвното може да падне и при дехидратация, по тази причина се предлага приемането на течности, главно на вода.

Помага ли кафето при ниско кръвно, по-опасно ли е то от високото и по какъв начин се лекува четете в изявлението с доктор Ваня Господинова на най-полезния здравен уебсайт Zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР