По БНТ народният представител от ГЕРБ-СДС и бивш енергиен министър

...
По БНТ народният представител от ГЕРБ-СДС и бивш енергиен министър
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: ГЕРБ ще внесе в НС искане за предоговаряне на условията в Плана за възстановяване

По Българска национална телевизия националният представител от ГЕРБ-СДС и някогашен енергиен министър Теменужка Петкова сподели, че злощастният меморандум с " Gemcorp " демонстрира цялостния метод на ръководство на Политическа партия. " Имаме нарушение на конституцията, жестоко е нарушен договорът за Евратом за ратификация през Европейска комисия. Нито едно министерство не е било известено за него ".
 
" И към сегашния миг този меморандум крие риск, тъй като има уговорка за арбитраж. Тя важи в идващите две години. Съществува евентуален риск всяка една от страните да предяви иск ", предизвести тя.
 
" Аз съм сигурна, че способените институции ще проверяват и потърсят отговорност от лицата, забъркани в този случай ", посочи Петкова.
 
" Всичко обвързвано с този меморандум е порочно. Не са спазени нормативните условия. С този меморандум българската страна се съгласява да даде информация за всички наши стратегически енергийни обекти. Установи се още, че представители на Министерство на финансите са посетили " Мини Марица Изток " и са поискали информация за всички парични потоци на сдружението. Била е отказана тази информация, защото се касае за държавна загадка. Един месец преди подписването на меморандума е била поискана оферта за доставка на природен газ. Тя е трябвало наложително да се извърши през борсата, както планува закона ", разкриват от ГЕРБ.
 
По мотив обвиняванията, че Бойко Борисов в качеството си на министър-председател през 2020 година е договорил в Европейски Съюз да се закрият ТЕЦ-овете, Теменужка Петкова съобщи: " България беше единствената страна-членка, която гласоподава " въздържал се " на европейския съвет за понижаване на излъчванията с 55%. Има документ обаче за стихотворец ангажимент за понижаване на излъчванията с 40%. Тези договаряния са се водели от министъра на финансите и негов заместител. Министерство на енергетиката е било пренебрегнато ", акцентира някогашният енергиен министър.
 
" В най-скоро време ще изготвим и внесем план на решение на Народното събрание, с което да се задължи служебното държавно управление да отвори Плана за възобновяване и резистентност и да предоговори поетия ангажимент за затваряне на електроцентралите в Маришкия басейн ", заяви Петкова.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР