По-бързо сближаване на доходите у нас с тези на напредналите

...
По-бързо сближаване на доходите у нас с тези на напредналите
Коментари Харесай

МВФ иска да догоним ЕС по доходи

По-бързо доближаване на приходите у нас с тези на напредналите сътрудници от Европейски Съюз е посочено като главно политическо предизвикателство в отчет на постоянната задача на МВФ.

" В част от заключенията си те означават, че икономическите резултати в България не престават да бъдат постоянни. Очаква се икономическият напредък да доближи 3.2% през 2018 година, безработицата да спадне до близо 5%, а настоящата сметка да записва следващ забележителен остатък. Перспективите за 2019 година са сходни ", написа министър председателят Бойко Борисов във Фейсбук по този мотив.

В отчета също се отбелязва постигнатият прогрес в промените по Механизма за съдействие и инспекция, в това число посредством основаването на единна комисия за битка с корупцията и усилване на независимостта сред съдиите и прокурорите.

От МВФ означават още, че устойчивите промени в образованието и опазването на здравето и за превъзмогване на усложненията на пазара на труда ще спомогнат за закъснение на емиграцията и ще подтикват растежа на продуктивността.

От Фонда поддържат ограниченията на държавното управление и считат, че по-нататъшни старания са нужни за подсилване на събираемостта на приходите. Съветваме да бъде направена оценка на потенциала на приходната администрация за създаване на цялостна тактика за възстановяване на ефикасността, написа в отчета.

" Има капацитет за повишение на ефикасността на разходването на обществени средства, изключително във връзка с ръководството на обществените вложения, поради усещането за закъснение във връзка с качеството на обществената инфраструктура в няколко области. За тази цел нашият съвет е да се разработят насоки за оценка на планове и на критерии за избор на капиталови планове, финансирани с национални средства ", показват още от МВФ.

Според емисарите има опция за възстановяване на системата на публично опазване на здравето, в това число във връзка с покритието и ефикасността на разходването на средства.

" Здравеопазването е скъпоструващо на фона на резултатите, които реализира, а доплащанията от страна на пациентите остават високи. Правителството подхваща стъпки за повишение на ефикасността при разходването на обществени средства, които включват проект за оптимизация на разноските за медикаменти и въвеждането на електронно опазване на здравето. В този подтекст, ние считаме, че са нужни по-нататъшни старания за подсилване на системата на доболничната помощ и профилактиката ", показват от МВФ.

Източник:dnes.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР