По 6 случая на жертви на трафик на хора през

...
По 6 случая на жертви на трафик на хора през
Коментари Харесай

Вратите на ада се отвориха за млада пловдивчанка след обещание за бляскаво бъдеще в Париж

По 6 случая на жертви на трафик на хора през миналата година са работили от Местната комисия в Пловдив. Това стана ясно от направения от тях доклад за активността за 2018 година В единия от случаите е получен сигнал, касаещ жена на 36 години от Пловдив, която отпътува за Париж с заричане за работа като помощничка в домакинство против високо месечно заплащане. След като е експлоатирана трудово, жертвата е въвлечена в насилствена проституция и полова употреба, като са отнети персоналните ѝ документи. След интервенция на органите на реда дамата е изведена сполучливо от обстановката на трафик във Франция и се завръща в България.

В различен случай става въпрос за жертва на полова употреба, склонявана да дава полови услуги. Подаден е и сигнал за трудова употреба на млад мъж, държан наложително от неговия шеф, който лишава персоналните му документи, поради което и не може да напусне работното си място. Правил е опити да избяга, само че несполучливи.

Един от най-фрапиращите случаи е на жена на 39 година, която е отпътувала за Германия под предлог да подписа брак, само че в действителност е насилвана полово и е била под наркотична взаимозависимост. След като се завръща в България, лицето, с което е отпътувала в началото и неин предстоящ брачен партньор, продължава да експлоатира жертвата. Смята се също по този начин, че мъжът, който е извел в началото жертвата в Германия, постъпва по сходен метод и с други млади дами, като им дава обещание брак и блестящо бъдеще.

Друга жена на 32 години от Пловдив пък е била експлоатирана полово в Сарагоса, Испания. По всички случаи се работи взаимно с Министерство на вътрешните работи и с жертвите, като им е оказва цялостна поддръжка за тяхното психическо възобновяване.

За актуалната година Местната комисия за битка с трафика на хора, чийто ръководител е заместник-кметът Златин Велев, одобри стратегия за противопоставяне на трафика на хора, която включва съответни ограничения и дейности. Част от тях са свързани с още по-голямо взаимоотношение и съдействие сред държавни и неправителствени организации на локално равнище, работа с уязвими групи, повишение осведомеността на обществото и рисковите групи (жени, деца, представители на етническите малцинства, безработни и обществено слаби) по проблемите на трафика на хора. Ще бъдат проведени и осведомителни, разяснителни и просветителни акции за лица от рисковите групи на трафика на хора на локално и районно равнище, в учебни заведения взаимно с сътрудниците - Община Пловдив, БЧК – Пловдив и Фондация " Кампания А21 “.

В годишната стратегия са включени и методите за превъзмогване на последствията от трафика на хора и реинтегриране на жертвите в обществото посредством оказване на помощ, поддръжка, подпомагане, отбрана, преквалификация и трудова претовареност.

Местната комисия за битка с трафик на хора припомня, че всеки може да подаде сигнал, в случай че е жертва или има информация за човек изпаднал в сходна неволя в страната или в чужбина. Това може да стане на: телефон +35932/622136 или e-mail: [email protected]. Адресът е: ул. " Петко Д. Петков “ 6А, 4000, гр. Пловдив.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР