По 30 дни годишна отпуска ще получават хората, които се

...
По 30 дни годишна отпуска ще получават хората, които се
Коментари Харесай

30 дни отпуск, ако гледаме инвалид

По 30 дни годишна отпуска ще получават хората, които се грижат за неработоспособен или възрастен човек в фамилията им, без да получават възнаграждение за това. Осигуряването на техен заместител по време на почивката е залегнало в новия закон за обществените услуги, показан от обществения министър Бисер Петков.

Право на отпуск ще имат и тези, които поставят грижа за деца, настанени отвън фамилията. Ваканцията обаче ще може да се употребява за не повече от 14 календарни дни на един път. Това значи, че всеки, който поставя неофициална грижа за своите близки, ще има право на отдих най-малко 2 пъти годишно.

За задачата ще бъдат основани и две нови услуги за заместваща грижа. Именно посредством тях ще се обезпечават заместниците, които ще се грижат за нуждаещите се. В законопроекта се планува още и учредяването на нова организация, която ще следи за качеството на обществените услуги в страната. Такъв вид услуги са персоналният и общественият помощник, домашният асистент, приемната грижа, общественият патронаж и дневните центрове. Сред пълномощията на организацията ще бъде и налагането на наказания, както и оказването на методическа помощ при създаването на стандарти.

Новата конструкция ще поеме и лицензирането на доставчиците на обществени услуги, което сега се прави от Държавната организация за протекция на детето. Правомощията на доставчиците пък ще бъдат разширени, като те ще могат да вземат участие в публично-частно партньорство с общините. Ако кметството не може да сътвори дадена услуга, то ще има опция да я разпореди на доставчика.

По думите на Бисер Петков основаването на новата конструкция е в отговор на към този момент немалкото случаи на съществени проблеми в ръководството на обществените услуги. С новия закон се планува облекчение на достъпа до тях. Заповедта, която в този момент се издава от Дирекция „ Социално подкрепяне “ за прилагане на помощта, към този момент ще бъде сменена от среща с съветник, който ще предлага съответни услуги на нуждаещия се.

Облекчен ще бъде и режимът за основаване на услуги, финансирани от държавния бюджет, като ще е задоволително да има решение на общинския съвет. Вече общините ще могат да подписват контракти за даване на обществени услуги между тях, с цел да се обзет и по-отдалечените обитаеми места. Държавата ще би трябвало да подсигурява най-малък пакет от обществени услуги, които да бъдат закрепени в национална карта.

Предвижда се и основаване на общодостъпни безвъзмездни услуги като информиране, консултиране, поддръжка и помощ в спешна обстановка. Проектът се чака да бъде оповестен за публично разискване на 15 октомври, а през ноември да е в Народното събрание.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР