По 200 нови български думи на година ще усвояват ромчета

...
По 200 нови български думи на година ще усвояват ромчета
Коментари Харесай

Деца от малцинствата учат по 200 нови думи с музика

По 200 нови български думи на година ще усвояват ромчета посредством музиката и интерактивни игри. Това планува план на ОУ „ Ген. Карцов ”, с което школото в Христо Даново получи от МОН статут на новаторско учебно заведение. За всичките 242 деца в образователното заведение българският език не е майчин и това е една от главните бариери пред образованието и приобщаването им.

Тези деца постъпват с стеснен речник, което прави невероятно усвояването на образователното наличие и задържането им в клас, изясни директорката Красимира Димитрова. Затова школото ще опитва нов метод. Началната учителка Николина Обрейкова, която е със компетентност музика и свири на пиано и цигулка, ще търси път към ромчетата посредством занимателни, ролеви игри и музика. Това ще се случва във факултативните часове под мотото „ Нови думички ще зная, като пея и играя ”. Тази година починът ще се ползва за второкласниците, на които Обрейкова е класен началник.

Работата ще продължи и през идващите години, а дали има резултат, ще се мери, когато хлапетата станат четвъртокласници - по резултатите им на Националното външно оценяване. Заложена е и още една инспекция за противоположна връзка дали това е верният път - следене на годишните оценки на петокласниците, които повтарят годината.

В школото със 100% деца от малцинствата всеки десети възпитаник повтаря година. Някои повтарят по два пъти. А има и такива, които въобще не съумяват да продължат над 5. клас, споделят от образователното заведение.

Оттам приготвят нова среда за заниманията за разширение на речниковия състав, в която ще има пиано и диванче за учениците, с цел да се реализира по-неформална атмосфера.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР