По 1,78 евро ще струва на всяка страна от Европейския

...
По 1,78 евро ще струва на всяка страна от Европейския
Коментари Харесай

Договорено бе колко да струва за всяка страна в ЕС ваксината срещу коронавирус

По 1,78 евро ще коства на всяка страна от Европейския съюз една доза от имунизациите против ковид , контрактувани от Европейската комисия с компанията AstraZeneca. Това заяви испанската организация ЕФЕ.

Общата цена на дозата е 2,90 евро, като 1,12 евро от нея се покрива от Европейската комисия, останалите 1,78 евро – от всяка от страните членки. Една ваксина ция се прави с 2 дози.

AstraZeneca plc / AB е британско-шведска мултинационална фармацевтична и биофармацевтична компания със седалище в Кеймбридж, Обединеното кралство и Сьодертеле, Швеция.

Испанският министерски съвет към този момент упълномощи предварителната покупка на имунизациите – общо 31 555 469 дози, като в страната се надяват 3,1 милиона от тях да дойдат още през декември, в случай че препаратът на компанията издържи всички инспекции за сигурност. В момента вървят тестванията от трета последна фаза. Всяка ваксина на AstraZeneca е с двойна доза, крайният период за тяхната доставка е юни 2021 година, като в Испания тези 31,5 млн. бройки ще стигнат за ваксинирането на 15 милиона души.

Еврокомисията има подписани още 2 контракта за доставки на ваксини за страните от Европейски Съюз с компаниите Sanofi – за 300 млн. дози и с Johnson&Johnson – за 200 млн. дози. Към момента се водят договаряния за подписване на сходни договори с други производители на ваксини срещу ковид а – CureVac, Moderna и Pfizer. Приоритетно имунизиране в страните от Европейски Съюз ще получат медицинските чиновници, жителите над 60-годишна възраст, рисковите пациенти и работещи, чиято специалност не разрешава обществено разграничаване.

Държавите би трябвало да се приготвят за приемането на ваксини с разнообразни характерности, предпазване и транспортни потребности.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР