Пневмонията, както е известно, може да бъде не само бактериална,

...
Пневмонията, както е известно, може да бъде не само бактериална,
Коментари Харесай

Пневмонията може да бъде не само бактериална, но и вирусна: Има риск от инсулт

Пневмонията, както е известно, може да бъде освен бактериална, само че и вирусна. Диагнозата се удостоверява благодарение на рентгеново проучване, общ и биохимичен разбор на кръвта, посявка на секрет. Тези два типа пневмонии се лекуват по друг метод. При бактериалната пневмония нормално се ползва противомикробна терапия, а вирусната се лекува с противовирусни препарати. Но откриватели от Медицинския център в Солт Лейк Сити изяснили, че има още една дълбока разлика сред двата вида заболяване.

В хода на проучване на 4792 души, приети в болница с пневмония, се оказало, че при пациентите с диагноза бактериална зараза рискът от сърдечен припадък, инсулт или гибел в продължение на 90 дни след началото на болестта бил с 60% по-висок, в сравнение с при пациентите с вирусна пневмония. Вероятната причина за нарасналата заплаха от бактериалната пневмония по думите на лекарите е в това, че болестта провокира по-голямо инфектиране на артериите спрямо вирусната пневмония.

Когато артериите се възпаляват, те дестабилизират пластовете на насъбраните през годините отлагания по личните стени. Това усилва вероятността нестабилната плака да се откъсне от стените на артериите и да провокира блокиране на кръвотока, ставайки причина за сърдечен припадък, инсулт или гибел. По-рано лекарите също знаели, че пневмонията съставлява рисков фактор за съществено неподходящо сърдечно събитие. Но до момента никой не придавал значение на вида на прекараната пневмония. Резултатите от новото проучване дали явен отговор, който ще разреши на лекарите да управляват по-добре положението на пациентите. Изследователите настоятелно предлагат на лекарите да следят деликатно пациентите с прекарана бактериална пневмония най-малко в продължение на 3 месеца.

Ако подобен пациент към този момент приема медикаменти за понижаване на кръвното налягане или на равнището на холестерола, той никога не трябва да приключва техния банкет. А още по-добре хората, чиито съдове по принцип се намират в неособено положително положение, да се погрижат за профилактиката на респираторните заболявания: в точния момент да укрепват своя имунитет, да съблюдават хигиена на ръцете, изключително в грипния сезон, и несъмнено, да се откажат от тютюнопушенето.
Инфо: retro.bg

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР