Плюсът в държавните финанси продължава да расте като в края

...
Коментари Харесай

Бюджетът е на излишък от почти 900 млн. лв. в края на август

Плюсът в държавните финанси продължава да пораства като в края на август доближава 885 млн. лева Това е с близо 200 млн. лева повече по отношение на месец по-рано, демонстрират предварителните данни на Министерството на финансите.

Излишъкът идва главно от повече доходи - единствено през август по данни на ведомството данъчните приходи са с 18% растеж (или 700 млн. лева повече) по отношение на същия месец на спешната 2020 година

По проект бюджет 2021 би трябвало да е на минус от 4.9 милиарда лева в края на годината, а в актуализацията, препоръчана от служебния кабинет, се планува той да се смали леко до 4.6 милиарда лева (3.6% от упования БВП).
И приходите, и разноските порастват с двуцифрен ритъм
Към август приходите в консолидирания бюджет доближават 33.5 мрлд. лева, което е 70.5% осъществяване на годишния проект. Те са с 4.7 милиарда лева или с 16.8% повече по отношение на миналогодишните, само че тук има и еднократен резултат от 600 млн. лева заплащане по концесията на " Летище София ". И въпреки всичко към август постъпленията към този момент изпреварват заложения растеж в приходите за цялата 2021 година по отношение на миналата.

В същото време разноските доближават 32.7 милиарда лева (или малко над 62% от проекта за годината). Те са с съвсем 5.5 милиарда лева или 20% повече по отношение на регистрираното към август предходната година. От Министерството на финансите разясняват, че забележителният им растеж е обвързван с по-ниската база през 2020 година - през първото полугодие има регистрирани доста по-малки по мярка разноски за битка с пандемията спрямо първите шест месеца на тази година. Друг фактор е " политиката по приходите, политиките в обществената сфера и по-високите разноски за администрацията " през 2021 година От януари до август изразходваните спомагателни средства за 50 лева добавка към пенсиите са 845 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР