Плуването е дейност, която е полезна и за малки, и

...
Плуването е дейност, която е полезна и за малки, и
Коментари Харесай

С бебе на плуване – какво трябва да знаете

Плуването е активност, която е потребна и за дребни, и за огромни. Същото важи и за бебетата. В последно време бебешките курсове по плуване са все по-популярни, защото изгодите от тези занимания са в действителност огромни.

Какво обаче би трябвало да знаете преди да започнете и по какъв начин да се подготвите за срещата на новороденото с водата в басейна.

Всъщност за бебетата водата е напълно обикновено положение, защото в утробата те се намират точно в такава среда. И басейнът им припомня тъкмо за чувствата, преди да се родят. Затова всичко се случва доста елементарно и естествено.

Кога да започнете?

За да можете да вкарате бебе в басейна, е належащо то да е навършило сред 3 и 5 месеца. Дотогава пъпчето му ще се е затворило изцяло и ще сте поставили множеството наложителни ваксини.

Плуването на бебето не е независимо. С него влиза постоянно един от родителите, а може и двамата.

Добре е да започнете последователно – от напълно малко потапяне до един път седмично по половин час.

Къде да го практикувате?

Най-добре е това да става в басейни, които са планували тъкмо такива действия.

При тях е съобразена както температурата на водата, по този начин и на въздуха. Няма спортуващи и във водата влизат само бебетата с техните родители.

По принцип е желателно в басейна да не се позволяват повече от 10 бебета.

Опасно ли е плуването за бебето?

Не, не е рисково! През първите месеци то още помни вътрематочния живот, когато е било изцяло потопено в околоплодните води. Следователно има натурален инстинкт за оцеляване във вода и може да плува без проблеми.

Освен това има неонатален инстикт, прочут още като инстикт на апнея, който му оказва помощ да разпознае по кое време е време да затвори уста, с цел да не гълтам водата и да задържи дъха си по време на гмуркането.

Този спомен обаче трае до шестия месец и по тази причина методът към плуването би трябвало да се реализира допустимо най-скоро след раждането. А и няма потребност да се притеснявате, защото единият или и двамата родители ще бъдат непрекъснато до бебето.

Вреден ли е хлорът за бебето?

Хлорът е дезинфектант, който постоянно участва в плувните басейни. Нормално е да се притеснявате за въздействието му върху бебето и деликатната му кожа.

Но в бебешките басейни нормално всичко е добре съобразено, тъй че няма място за съмнения.

Задължително обаче изплакнете бебето след басейна с вода, която да отмие остатъците от хлора по кожата му.

Продължава на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР