Пловдивското певческо дружество Ангел Букорещлиев“ ще отбележи Международния ден на

...
Пловдивското певческо дружество Ангел Букорещлиев“ ще отбележи Международния ден на
Коментари Харесай

ППД „Ангел Букорещлиев“ с концерт на 16 ноември


Пловдивското певческо сдружение „ Ангел Букорещлиев “ ще означи Международния ден на етническата приемливост с концерт на  16 ноември (четвъртък) от 18:30 часа пред постройката на ППД „ Ангел Букорещлиев “ , която  се намира на едноименната улица „ Ангел Букорещлиев “№ 18А. Присъстващите на събитието ще имат опцията да чуят песни, представящи фолклора на разнообразни етноси.

Пловдивското певческо сдружение „ Ангел Букорещлиев “ е учредено през далечната 1895 година в къщата на Никола Попов. Там се събират 18 въодушевени фенове на музиката, които вземат решение да основат хор. За диригент е поканен Ангел Букорещлиев – преподавател по пеене в Пловдивската мъжка гимназия. Няколко месеца по-късно – на 4 март 1896г. – се организира Учредително събраниe, на което любителският мъжки хор е преименуван на Пловдивско певческо сдружение. Член 1 на неговия Устав гласи: „ Певческото сдружение се основава, с цел да развива и популяризира българското и славянско пеене и изобщо художествената музика “.

Изявата на ППД „ Ангел Букорещлиев “ в Деня на толерантността се провежда с общителното подпомагане на отдел „ Култура, археология и културно завещание “  към Община Пловдив.

На 16 ноември 1995 година страните членки на ЮНЕСКО одобряват Декларация с правилата на толерантността. Година по-късно Генералната асамблея на Организация на обединените нации предлага годишно на тази дата да се отбелязва Международния ден на толерантността.

Толерантността е морална стойност, която допуска цялостното ценене на другите, техните хрумвания, практики или убеждения, без значение дали са разнообразни от нашите. В този смисъл тя е признание на разликите, присъщи на човешката природа, разнообразието от култури, религии или способи на държание. Някои смятат толерантността за съществена полезност за хармонично спокойно съжителстване. Смята се, че толерантността е в основата на положителните връзки сред хората от разнообразни култури, вероизповедания, раси и метод на живот.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР