Пловдивско училище въвежда за първи път от тази учебна година

...
Пловдивско училище въвежда за първи път от тази учебна година
Коментари Харесай

Хуманитарната въвежда обучение по латински език

Пловдивско учебно заведение вкарва за първи път от тази образователна година образование по латински език. Ще го учат деветокласници от профилираната паралелка с биология, химия и британски език в Хуманитарната гимназия " Св. св. Кирил и Методий ". Опитваме се да сме им потребни, тъй като са се насочили към кандидатстване в медицински университет, изясни шефът Емил Начев.

Специалността бе въведена предходната образователна година. Оказва се, че доста ученици на Хуманитарната не престават образованието си в медицински специалности. Затова школото се отхвърли от паралелка по френски, каквито има също във ФЕГ " Франсоа дьо Сент Екзюпери " и ЕГ " Иван Вазов ", с цел да даде старт на профилирана паралелка с естествени науки и интензивно проучване на британски. Интересът е голям. Тази година над 1000 възпитаници се бориха за място в нея, а профилираната паралелка се подреди и измежду най-желаните от седмокласниците в цялата Пловдивска област.

Всички признати предходната година, които в този момент са в 9. клас, са изявили предпочитание да учат латински език като незадължителен избираем час два пъти седмично.

Екипът на учебното заведение е създал образователните стратегии за новата дисциплинираност. Към момента тя се преподава единствено в няколко столични образователни заведения, като даже в Националната гимназия по антични езици е под формата на спомагателна подготовка.

Хуманитарната гимназия разчита на преподавателка, която води лекциите по латински език в Медицинския университет в Пловдив. Тя към този момент се е срещнала с деветокласниците, които показали голям интерес.

Въвеждането в латинския ще стане гладко, стартира се с история на езика и писмеността, не бърза обаче Теодора Кътова. И прибавя, че още в края на образователната година учениците ще могат освен да схващат какво са казвали античните философи в сентенциите им в оригинал, а и на собствен ред да сформират фрази на латински. Известни усложнения може да зародят единствено за тези, които досега не са учили непознат език с падежи, споделя преподавателката. Самата тя е приключила класическа лингвистика и 4 години е изучавала латински и старогръцки език в Софийския университет. Преподава от 1 година на студенти под тепетата.

Подготовката по латински още в гимназията ще направи по-леко следването в медицинските специалности, безапелационна е Теодора Кътова. Но също така ще даде по-голяма просторност на погледа към античната философия. Да се доближиш до нея в оригинал, е от изгода и при ориентирането към разнообразни типове филологии в избора на висше обучение, споделя още преподавателката. И се надява образованието по латински да не остане единствено в Хуманитарната гимназия.

Екипът на учебното заведение пък се спрял на факултативната форма, с цел да не стряска незабавно учениците с оценки по латински.

Гимназията е подготвена и за вероятно съдействие в бъдеще с МУ-Пловдив. Оказва се, че нашите възпитаниците са измежду тези, които се класират за първокурсници с най-хубави резултати, сподели Емил Начев. Само това лято към 30 зрелостници от випуск 2022 в Хуманитарната са признати и не престават висшето си обучение в медицински специалности.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР