Пловдивският театър ще зарадва публиката с премиерата на Лебедът от

...
Пловдивският театър ще зарадва публиката с премиерата на Лебедът от
Коментари Харесай

Петър Батаклиев се завръща в Пловдивския театър след 33 години

Пловдивският спектакъл ще зарадва публиката с премиерата на „ Лебедът ” от Елизабет Иглоф на 11 септември от 19.30 ч. в границите на Международния есенен сценичен фестивал „ Сцена на кръстопът ”. Представлението е завръщане на преводача и режисьор Петър Батаклиев. Сценографията е дело на Петьо Начев. Консулант по костюмите е Анета Зомбори, а музиката е дело на Явор Карагатлиев. Хореограф е Калоян Иванов. Ролите извършват Патриция Пъндева, Спартак Пантелеев и Тодор Дърлянов.
Прочетете още
„ Развълнуван съм, признателен, че имам тази опция да се върна след толкоз години още веднъж в Пловдив. Всичко стартира с една инцидентна среща с сегашния министър на културата, а преди този момент шеф на Драматичния спектакъл Кръстю Кръстев.  С него се познаваме от студентските години в НАТФИЗ. Три години след тази ни среща  – 33 години по-късно,  аз още веднъж работя в тази натрупа ”, сподели Петър Батаклиев и благодари на екипа на Драмата за топлото посрещане и разбирането.

Разсмя сътрудниците си с репликата, че е не запомнил какъв брой е прелестно да не си продуцент и режисьор по едно и също време и непрекъснато да мислиш за бюджет.

Батаклиев описа, че „ Лебедът ” отразява прочувственото му положение в първите години на емиграция, когато схванал какво е самотата.

„ Много ми харесва този тип драматургия. Близка ми е. В нея има както драма, по този начин и комедия ”, сподели още той. Призна и обстоятелството, че първоначално работата с младите артисти в спектакъла се спъвала, тъй като „ професионалният ми речник е малко ръждясал ”.

Актьорът Спартак Пантелеев описа, че е признателен за опцията да играе в „ Лебедът ”.

„ Не ми се е случвала досега толкоз комплицирана роля. Как се играе лебед, какъвто в никакъв случай не си бил ”, попита риторично той.

„ Лебедът “  от Елизабет Иглоф е пиеса за смъртоносния баланс върху въжето, опънато  между действителното и нереалното. За превръщането на страха в обич и на  любовта – в боязън. За огъня на съня, който трансформира всекидневието в пепел. Героите в този хипнотичен сюжет дават опция на актьорите да  покажат дълбинни актьорски умения, да се получи история, в която звъни  опасната химера мечтаното да бъде признато за фактически.  Спектакълът е  успешно завръщане на режисьора Петър Батаклиев на родна сцена след  години работа в Канада.

Режисьорът Петър Батаклиев приключва " Актьорско майсторство " във ВИТИЗ „ Кръстьо Сарафов “ в класа на Николай Люцканов. Играе в Разградския, Шуменския и Пловдивския спектакъл. През 1989 година емигрира в Канада, където работи интензивно като артист и режисьор. Носител е на най-високата премия на канадската рецензия " Revelation " за спектакъла " В очакване на Годо ". Преподавател е в Театралната академия в Монреал.

Първата премиера към този момент е разпродадена, само че феновете на театъра ще могат да гледат " Лебедът " в постоянния сезон на Драматичния спектакъл в Пловдив.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР