Пловдивският поет Йордан Велчев е тазгодишният носител на Голямата награда

...
Пловдивският поет Йордан Велчев е тазгодишният носител на Голямата награда
Коментари Харесай

Йордан Велчев с Голямата награда „Орфей“

Пловдивският стихотворец Йордан Велчев е тазгодишният притежател на Голямата премия „ Орфей “ за извънреден принос към поезията.

Призът му бе връчен при формалното разкриване на шестото издание на Международния фестивал за лирика „ Орфей “ – Пловдив 2023 в Малката базилика на Пловдив.

Носители на премията, която не се дава всяка година, до момента са Джордж Уолъс, Златомир Златанов, Георги Господинов и Атаол Бехрамоглу.

Церемонията стартира със слово на украинската поетеса от Буча Юлия Бережко-Каминска и минута безмълвие за героите и жертвите на войната в Украйна.

„ Като сигнални думи за неговата лирика бих извлякла следните:

Памет. Мъдра памет.

Благородство.

Непресъхнал буен взор към нещата.

Мислене и чувстване надалеч оттатък егото. “ – сподели в словото си при връчването на Голямата премия „ Орфей “ на Йордан Велчев доцент доктор Елка Димитрова. Тя изброи още от белезите на тази автенчинта лирика:

„ Досег до това, което е нагоре – до концепцията, до нереалния, философския нюх за нещата оттатък предмета и видимостта макар поетическото говорене точно за предметното и забележимото.

Независимост от непознатата оценка – устойчивост към суетата и славата, към игнорирането и клейменето – все механизми за ръководство (макар и с друг знак) – механизми за ръководство на създателя от обществото, общността, системата.

Казвам всичко това освен тъй като Йордан Велчев е написал поезията, есетата и историческите си проучвания. Не тъкмо и освен тъй като той е създателят на „ Римски стадион “, „ Нощна писменост “, „ Аркада “, „ Милиони дребни убийства “, „ Сияе “, „ Събиране на смислите “. А също и на: „ Старият Пловдив “ и „ Анонимни жития “. Но и на: „ Градът сред Изтока и Запада 16. – 17. в. “, и на 7-те книги на популярния колосален „ Балкански човек “ (в поредицата „ Балканският човек “).

Казвам го не и тъй като даже в най-спонтанен диалог Йордан Велчев съумява да ти подсети за високите полезности в човешкото битие – без високопарност, просто с естественото изговаряне на думи като „ достойнство “ да вземем за пример и с все по този начин естественото въздигане от дребното и ежедневното към това, което е и постоянно е било над нас.

Казвам всичко това не изредените неща поотделно, а поради тях като цяло – цялото на една огромна и неизтъкваща се персона (може би „ неизтъкваща се “ точно тъй като е голяма).

ЕДНА МУШИЦА

Да се порадваме на индивида, който издига високо

хвърчилото на пейзажа.

В светилището на лятото

той не се прави на младенец с торбички под очите –

той просто обича

компанията на небето

над зидовете с патрахили от троскот.

 

И една мушица му прави нимба.

И в умозаключение: На Йордан Велчев, като на човек, имал работа най-малко с 2 от музите – на историята и на лирическата поезията, му поисквам още дълги години музите да бдят над него! “

Откриващата гала продължи с четене на стихове от 8 поети от 10 страни – на роден език и в превод на български.

Днес в 17 часа МФП „ Орфей “ продължава в Малката базилика на Пловдив с обичайния си Писателски конгрес – диалог на участниците с възпитаници и студенти за изкуството на поезията и превода.

В 18 часа още веднъж в Малката базилика е церемонията по награждаването в обособените категории на фестивала:

Награда „ Орфей “ – за изцяло представяне;

Награда „ Лирата на Орфей “ – за най-хубаво стихотворение;

Награда „ Евридика “ – за любовно стихотворение;

Награда „ По следите на Орфей “ – за най-хубаво стихотворение, обвързвано с легендата за тракийския цар.

Заповядайте!

МФП ОРФЕЙ – ПЛОВДИВ 2023 е креативен артикул на фондация Пловдив ЛИК, подсилен от Община Пловдив – Дирекция „ Култура “, и е част от Културния календар на града за 2023 година

Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР