Пловдивският митрополит Николай заяви, че няма да стане български патриарх.

...
Пловдивският митрополит Николай заяви, че няма да стане български патриарх.
Коментари Харесай

Аз няма да съм патриарх, заяви в Бургас Пловдивският митрополит Николай

Пловдивският митрополит Николай съобщи, че няма да стане български патриарх. Думите на владиката идват два дни откакто Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний разяснява, че няма постъпил документ, с който Николай Пловдивски се отхвърля от присъединяване в патриаршеския избор. Днес в епархиите на Българската православна черква се избират делегатите за Патриаршеския изборен църковен събор.

" В Свещеното писание е казано, думата ви да бъде " да ", или " не ", няма " въздържал се ". Ако ме питате дали аз ще стана патриарх, думата ми е " не "! ", сподели Пловдивският митрополит Николай.

Така митрополит Николай отговори на въпроса дали е внесъл документално в Светия синод отхвърли си да бъде определен за патриарх след кончината на патриарх Неофит.

" Аз написах послание и подписах. Казах на Светия синод каквото имам да споделям и смятам това е задоволително ", добави Пловдивският митрополит Николай.



Сливенският митрополит Арсений, който в средата на март, към момента като Знеполски свещеник, беше първи викарий на Пловдивския епископ напомни, че в изказването си тогава дядо Николай е бил обстоен.

" И той отхвърли да взе участие, даже в своето изказване сподели, че няма и да одобри ", акцентира Сливенският митрополит Арсений.

А през днешния ден, както в тайнството на Светото кръщение, митрополит Николай три пъти се отхвърли.

" Не, няма да стана български Патриарх.
Българска национална телевизия: Ако митрополитите въпреки всичко ви изберат, вие ще приемете ли техния избор?
- Казах, няма да стана български патриарх ", акцентира Пловдивският митрополит.

На 20 юни с мнозиство 2/3 от състава си Светия синод би трябвало да дефинира тримата митрополити, измежду които ще се избира идващия български патриарх. В църковните среди се твърди, че най-предпочитани измежду архиереите са митрополитите Гавриил - Ловчански, Григорий - Врачански, Йоан - Варненски и Великопреславски Наум - Русенски. На въпрос, кой ще бъде определеният, митрополит Николай отговори по този начин:

" И на разум не ви хрумва кой ще бъде патриарх. Това единствено Бог знае. Защото това е Божествено предопределение ".



Снимки: Българска телеграфна агенция и БГНЕС

Днес сливенският епископ отслужи своята първа архиерейска работа в морския град.

" Дошли сме в рамките на този хубав и магнетичен за епархията ни град Бургас, да преподадем своето първо Архипастирско благословение за всички поданици с мир, с обич, отеческо обръщение ", сподели Сливенският митрополит Арсений.



В епархиите на Българската православна черква през днешния ден се организират изборите на делегати за Патриаршеския изборен църковен събор, който на 30 юни би трябвало да избере идващия български патриарх.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР