Пловдивският митрополит Николай оттегли подкрепата си за променените правила за

...
Пловдивският митрополит Николай оттегли подкрепата си за променените правила за
Коментари Харесай

И митрополит Николай оттегли подкрепата си за променените правила за избор на Сливенски владика

Пловдивският митрополит Николай отдръпна поддръжката си за променените правила за избор на епархийски митрополит в Сливен, заяви уеб сайтът на Българската православна черква.

Негово високопреосвещенство предлага на съвещанието на Светия синод, планувано за 12 март, да бъдат анулирани всички решения от предходното съвещание от 24 февруари 2024 година

„ Предлагам на Св. Синод да бъде одобрен и разгласен за постоянен Епархийския избор, състоял се на 18 февруари в гр. Сливен, като на 13 март 2024 година сред двамата определени епископи - Агатополски Йеротей и Константийски Михаил, бъде осъществен и каноническия избор за Сливенски митрополит ”, написа в позицията си пловдивският епископ.

„ Заявявам с надълбоко страдание, че и аз, както показа и Ловчанския митрополит Гавриил, се доверихме на отчета на митрополит Йоан и преждевременно гласувах „ за “ касирането на епархийския избор и крънкам амнистия за позволената от мен неточност ”, написа митрополит Николай.

С неговата позиция се изравняват гласовете “за ” и „ срещу ” синодалната разпоредба за промените – и от двете страни застават по шестима висши духовници. След приемането на тази разпоредба имаше митинги и бяха сезирани институции. Свещеници от Сливенската епархия настояха и за среща с варненския митрополит, който е и краткотрайно ръководещ.

Вчера варненският митрополит Йоан и врачанският митрополит Григорий излязоха със взаимно послание, че отдръпват поддръжката си за променените правила.

Припомняме, че още по време на съвещанието на висшия клир трима митрополити показаха изключително мнение - ловчанският Гавриил, неврокопският Серафим и видинският Даниил. Гласуването е планувано за 12 и 13 март, а до тогава може да има още отводи. Междувременно главата на БПЦ - Патриарх Неофит остава в болница.

Предложението на митрополит Николай не може да бъде изпълнено на 13-ти март, а би трябвало да е на 17-ти март. Това е според устава на БПЦ - чл.90, който гласи, че след утвърждение на епархийския избор от Светия Синод, изборът за митрополит се организира в първата неделя. Така изборът ще се падне в Деня на прошката за православната черква.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР