Пловдивският драматичен театър бе отличен с награди „Аскеер” за великолепния

...
Пловдивският драматичен театър бе отличен с награди „Аскеер” за великолепния
Коментари Харесай

Триумф на пловдивския театър: Три „Аскеер”-а за „Коприна”, Александър Секулов с приз за драмургия

Пловдивският трагичен спектакъл бе отличен с награди „ Аскеер” за превъзходния си театър „ Коприна”. Призовете бяха в категориите „ Сценография”, „ Костюмография” и „ Режисура”.

Признанието на професионалната колегия е още по-стойностно и значимо поради обстоятелството, че във всичките категории „ Коприна” се конкурираше с един от най-високобюджетните планове, осъществени от огромен европейски режисьор на българска сцена – „ Бурята” на Народен спектакъл „ Иван Вазов”.

Церемонията бе отдадена на 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски и мина под знака на огромния въпрос – кой е най-големият български урок. Първи за научените и ненаучените уроци приказва драматургът на Пловдивския трагичен спектакъл Александър Секулов.



„ Най-големият български урок е да проявим благосклонност към личния си народ. И в случай че не проявим най-малко малко благосклонност, то най-малко да не го мразим”, сподели той момент преди да получи наградата в категория „ Съвременна българска драматургия за " Народът на Вазов " – театър на Народен спектакъл " Иван Вазов ".

„ Благодаря на Мариус Донкин, че вярваше, че ще напиша този текст, когато аз въобще не имах вяра. Благодаря на артистите от трупата на Народния спектакъл, благодаряна Кръстю Кръстев, който ме предложения в театъра, и, несъмнено, благодаря на Диана Добрева, тъй като с нея е елементарно, каквото и да напишеш, тя го прави. За мен остава задължението единствено да не закъснея за статуетката”, сподели Секулов. Той получи наградата от артиста Стойко Пеев.

 Тази година " Академия Аскеер " удостоява с почетен " Аскеер " актрисата Меглена Караламбова.

„ Тази вечер съм тук поради вас. Чудех се дали ще мога да дойда по разбираеми аргументи. После си споделих: „ Стегни се, облечи се цялата в бяло, вземи си тояжката и отиди да благодариш на хората за тази огромна премия.” Звучи доста отговорно, само че може би я получавам, че 53 години съм играла в спектакъл Българска войска, може би това е моят принос. Мили мои, бъдете живи и здрави, искам ви доста шанс. Обичам ви”, сподели Караламбова. Тя разсмя публиката, откакто отхвърли на Иван Радоев-син да ѝ държи статуетката, а малко по-късно я повери на правилната си другарка Елена Райнова, която се причисли към нея на сцената.

„ Снимайте ме, де”, прикани Райнова.



Бурни овации провокира премията на Мира Каланова за " Коприна " на Пловдивския спектакъл в категория „ Сценография”.

„ Искам да благодаря на моя преподавател Краси Вълканов. Всеки ден, в който стъпвам на сцената, се сещам за него за всички уроци, които ми е дал. Единствения урок, който не ме научи, като се изключи че не ми сподели, че ще е доста мъчно, бе, че не ми сподели, че преди всеки театър ще стоя пред не по малко от 20 мъже и ще би трябвало да ги накарам да ми имат вяра, даже да не ме харесват. Да ме слушат и да ми оказват помощ, тъй като сценографът нищо не реализира самичък в театъра. Затова благодаря на мъжете в Пловдивския спектакъл, тъй като те с доста деликатни ръце работят моите декори за „ Коприна” и по-късно ги строят. Благодаря на Кръстю Кръстев, тъй като това, което той направи за нас, е да ни даде време. Мсля, че от време на време времето е по-важно, в сравнение с бюджета. Благодаря, че Диана събра огромен екип. Това е значимо, с цел да имаме хубавн спектакъл. Благодаря ѝ, че е най-сетивният човек, който познавам. Тя вижда неща, които и аз не виждам в личните си ескизи”, благодари Мира Каланова, която получи наградата си от Нина Пашова – сценограф на спектакъл „ Българска армия”.



Анастасия Ингилизова връчи наградата в категория „ Костюмография” на Марина Райчинова за " Коприна " по романа на Алесандро Барико на Драматичен театър-Пловдив.

„ Благодаря за високата чест, изключително в тази висока конкуренция. Щастлива съм. Още по-щастлива съм обаче, че ми се случи да работя „ Коприна” – един план фантазия. Благодаря на „ виновниците” – Диана Добрева, че беше толкоз забавно и вдъхновяващо, на прелестния ми огромен екип, в който съдействието и другарството се случваха без никакво изпитание, на прелестния екип артисти, с които се вдъхновявахме едни други. Благодаря и на управлението не театъра в лицето на Кръстю Кръстев, тъй като той знае по какъв начин да почита артистите и по какъв начин да отглежда театър. Дадох сметка, че не толкоз доста повече е належащо, с цел да може българският сценограф и костюмограф да се усеща европейски подобен. Благодаря на екипа на Анета Зомбори и екипа на Пловдивския спектакъл, който извърши костюмите”, сподели Марина Райчинова.

В категория „ Театрална музика”, където бе номинирана и Петя Диманова за „ Коприна”, наградата отиде при Николай Иванов за " Шахнаме: Сказание за Зал " по Фердоуси - Театър " Азарян ", Национален замък на културата и Фондация " Ден Гри ".

Един от вълнуващите моменти в церемонията бе връчването на премията за „ Главна женска роля” на Мария Каварджикова.

„ Не съм готова за нищо друго, с изключение на да рева”, сподели актрисата, която колкото да сдържаше сълзите си. После просто се поклони на залата и честити 24 май.

В категорията „ Режисура”, където две от трите номинации бяха за планове в Пловдивския спектакъл, а огромният победител бе Диана Добрева. Приза ѝ връчи сътрудника и от спектакъл „ Българска армия” Иван Урумов.



„ Честит празник, извънредно възприятие е да знаеш, че някъде по света за теб има спектакъл, който за теб е повече от дом. Който ти се доверява безапелационно и който ти дава изискванията да работиш свободно и безкомпромисно. Благодаря ти, Кръстю Кръстев, че правиш този спектакъл за мен като повече от дом. Благодаря на Александър Секулов за това, че всякога ни повежда в безусловно непознати светове и го прави с куража на оглупял поробител, просто тъй като доста има вяра и тъй като е мъж с голям кураж. Благодаря на целия екип на „ Коприна”. Това беше едно премеждие, което се сбъдна и то в действителност се сбъдна безусловно безкомпромисно. Един от спектаклите, които съм направила най-безкомпромисно”, сподели Диана Добрева и благодари на всеки един, който е взел участие в основаването на „ Коприна.

За „ Най-добро представление” бе оповестено " Опашката " от Захари Карабашлиев на Драматично-куклен спектакъл " Иван Радоев " - Плевен.

С Голямата премия за повсеместен принос към театралното изкуство бе отличена великата Цветана Манева.

ПОБЕДИТЕЛИТЕ В ОСТАНАЛИТЕ КАТЕГОРИИ:

Изгряваща звезда

Сдружение " СУМАТОХА " за " Въпреки живота, всичко е обич " по Виктор Пасков - Драматичен спектакъл " Рачо Стоянов " - Габрово
Поддържаща женска роля
Лили Шомова за ролята ѝ на Кристин в " Госпожица Юлия " от Аугуст Стриндберг - Общински културен институт Театър " Възраждане "
Поддържаща мъжка роля
Юлиан Вергов за ролята му на Иван Вазов в " Народът на Вазов " от Александър Секулов - Народен спектакъл " Иван Вазов "
Моноспектакъл
" На Живо " по текст на Яна Борисова, режисьор Димитър Коцев-Шошо, сценография Никола Тороманов-Фичо, композитор Милен Кукошаров, с присъединяване на Александра Сърчаджиева и Радена Вълканова - Продуцент " Контра проект "
Водеща женска роля
Мария Каварджикова за ролята ѝ на Пилар в " Една испанска пиеса " от Ясмина Реза - Общински културен институт Малък градски спектакъл " Зад канала "
Водеща мъжка роля
Малин Кръстев за ролята му на Мариано в " Една испанска пиеса " от Ясмина Реза - Общински културен институт Малък градски спектакъл " Зад канала "
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР