Пловдивският апелативен съд потвърди 10 г. затвор за 47-годишния Иво

...
Пловдивският апелативен съд потвърди 10 г. затвор за 47-годишния Иво
Коментари Харесай

АС потвърди 12 г. затвор за Иво Лудия

Пловдивският апелативен съд удостовери 10 година затвор за 47-годишния Иво Даскалов – Лудия, умъртвил трима в злополука, при която летял със 180 км/ч по Околовръстното шосе на Пловдив.

Той няма право да ръководи МПС 12 години.

Подсъдимият е бил с 2.7 промила алкохол в кръвта, а казусът е дипломиран като изключително тежък.

На 02.05.2021 година, на пътя Пловдив – Смолян при ръководене на БМВ Х5 подсъдимият по несъобразителност е предизвикал гибелта на трима мъже  – Н.И., на 43 година, Г.К.,  на 36 година, и Р.У., на 38 г. 

Иво Лудия бил със свои близки и познати във вила в с. Бойково, където чествали Великден.

Около 21,30 ч.,  той дружно с Г.К. и Р.У. се качили в джипа. 

Колата карал Даскалов, макар че денем пил крепко.

Те тръгнали в посока към Пловдив. Г.К. пътувал на предната седалка, а Р.У. – на задната, зад водача.

Лудия се движел с автомобила по Околовръстното шосе на Пловдив.

В момента на случая той управлявал автомобила с централизация на алкохол в кръвта 2,17 промила и със скорост от 180 км/ч при позволени 90 км/ч.

Той подхванал маневра изпреварване, само че не съумял да се върне в напуснатата от него пътна лента, вследствие на което настъпил преден конфликт с идващия насреща лек автомобил БМВ – 730 Д, ръководен от Н.И.

Вследствие на конфликта на място починали Н.И. и Р.У., а Г.К. умрял след това в болничното заведение. 

Според техническата експертиза, причина за злополуката е ръководство на лекия автомобил от И.Д. след приложимост на алкохол, с превишена скорост  и предприемане на изпреварване по време и място, когато това не е било безвредно.

Срещу Иво Даскалов е повдигнато и второ обвиняване поради данни, че е взел участие в отвличането на наркотрафиканта Фарук Манаф, за което бе упрекнат някогашният служител на реда от Трето районно управление (на МВР) Атанас Качаков с още двама цивилни, и някогашният началник на Трето районно управление (на МВР) Самуил Хаджиев.

Делото пред Окръжния съд е протекло по реда на съкратеното правосъдно разследване.

Подсъдимият напълно е признал обстоятелствата, изложени в обвинителния акт, и се е съгласил да не се събират доказателства за тях.

Поради това и в началото избраното наказване на Иво Лудия от петнадесет години е понижено, в сходство със наложителното условие на закона, с една трета и той ще следва да изтърпи наказване от 10 години отнемане от независимост при първичен общ режим.

В решението си апелативните магистрати показват, че Окръжният съд, разгледал делото като първа инстанция, е наложил заслужено наказване на подсъдимия. Преценени са деликатно всички смекчаващи и отегчаващи отговорността условия и няма съображение за увеличение или понижаване на размера на глобата.

Съдът регистрира като смекчаващо отговорността и събитието, че двамата потърпевши, пътуващи в автомобила на подсъдимия, са били без сложени защитни колани.

В обвинителния акт това събитие е признато, тъй като е посочено по какъв начин те след удара изхвърчали отвън транспортното средство. Този факт обаче не трябва да се надценява, тъй като автоекспертите са открили, че преди злополуката автомобилът, ръководен от подсъдимия, се е движил със скорост от 180 км/ч., която е два пъти над позволената за придвижване отвън обитаеми места. Категорично е потвърдено, че концентрацията на алкохол в кръвта му е била 2.17 промила.

Поради несъмнено открити несъгласия сред обясненията на подсъдимия и показанията на разпитан по негово искане очевидец, е отхвърлена и защитната му версия, че причина да извърши пътуването е неочакваното утежняване на здравословното положение на потърпевшия Р.У. Това изказване е опровергано и от показанията на персоналния доктор на умрелия, в резултат на злополуката.

Апелативните съдии споделят и решение на Върховен касационен съд от 2019 година, в което е изразено мнение, че не следва да се демонстрира безпричинно състрадание по повод причинителите на закононарушенията по превоза, като се регистрира техният растеж и динамичност.

С оглед условията за правдивост, е неприемливо и безпричинно да бъдат толерирани такива незаконни прояви, които водят до лишаване на човешки живот, въпреки и да са осъществени по несъобразителност.

Решението не е дефинитивно и предстои на обжалване или митинг пред Върховния касационен съд.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР