Пловдивският апелативен съд постанови решение за предаване на българския гражданин

...
Пловдивският апелативен съд постанови решение за предаване на българския гражданин
Коментари Харесай

Предаваме на Австрия обвинен в пране

Пловдивският апелативен съд постанови решение за предаване на българския жител И. Д. на правосъдните управляващи в Република Австрия за осъществяване на наказателно произвеждане.

Срещу него е издадена Европейска заповед за арест от прокуратурата в гр. Велс.

Съдът взе мярка за неотклонение на И. Д. „ задържане под стража “, откакто анулира решението на Окръжен съд – Пловдив, с което е била анулирана мярката му „ домакински арест “.

Служители на правосъдната охрана  извършиха решението за мярката в правосъдната зала.

Спрямо И. Д.  на 20.01.2023 година е издадена Европейска заповед за арест от прокуратурата на гр. Велс, Австрия.

Срещу него в Австрия се води наказателно следствие за пране на пари за това, че в интервала от 14.03.2022 година до 10.05.2022 година е получил от разнообразни лица от австрийски банкови сметки общо сумата от 170 800 евро по банковата си сметка в България и в същия интервал е превел на разнообразни лица по български банкови сметки получените суми.

Апелативният съд одобри, че Европейска заповед за арест дава отговор на условията на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест – тя е издадена от способен правосъден орган на страна членка на Европейския съюз, в писмена форма, съдържа данни за самоличността и поданството на желаното лице.

В нея са разказани събитията по отношение на времето и метода на реализиране на закононарушението на дати в интервала от месец март 2022 година до месец май 2022 година

Посочено е също, че закононарушението, за което се води наказателно произвеждане, е наказуемо с отнемане от независимост до 10 години.

Предвид опцията множеството банкови преводи от сметката на И.Д. към други български жители да бъдат осъществени от всяко място, в това число и през интернет, въззивната инстанция не се съгласи с главния претекст на окръжния съд да откаже осъществяването на ЕЗА, а точно, че закононарушението е осъществено отчасти на територията  на Република България.

Освен това, все още в Република България не е формирано наказателно произвеждане против желаното лице за въпросното закононарушение.

Такова към този момент е формирано в Република Австрия, като видно от описаното в ЕЗА способените правосъдни органи на издаващата страна разполагат със забележителна по размер информация, в това число и за активността на голям брой непознати жители.

При това състояние, въззивният съд одобри, че за изцяло и дейно следствие на съответното закононарушение, с оглед трансграничната му специфичност, следва да се отдаде приоритет на наказателната пълномощия на издаващата страна, поради обстоятелството, че там към този момент е почнало наказателно гонене, събирани са доказателства и в хода на формираното наказателно произвеждане желаното лице ще има опция да осъществя пълноценно отбраната си срещу закононарушението, за което се желае предаването му.

Взети бяха поради и получените писмени гаранции от австрийските правосъдни управляващи, че желаното лице ще бъде върнато в България за изтърпяване на вероятно наложено му наказване отнемане от независимост или бъде взета мярка, изискваща задържане.

Без почитание бяха оставени възраженията на отбраната по отношение на установеността и доказаността  на описаното в ЕЗА действие, защото в това произвеждане съдът няма пълномощия да ревизира доказателствената обезпеченост на обвиняването.

Решението на Апелативния съд е дефинитивно.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР