Пловдивският апелативен съд отмени оправдателната присъда на Хасковския окръжен съд

...
Пловдивският апелативен съд отмени оправдателната присъда на Хасковския окръжен съд
Коментари Харесай

Връщат в съда инспектор от ДАИ за рушвет

Пловдивският апелативен съд анулира оправдателната присъда на Хасковския областен съд за някогашния контрольор от регионалния отдел “Автомобилна администрация ” Петър Василев. Той бе упрекнат в искане и приемане на рушвет.
Апелативните магистрати връщат делото на Хасковския областен съд за ново разглеждане от различен състав. 
Според втората инстанция окръжните магистрати са оправдали Василев по обвиняване, което не му е било предявено с обвинителния акт, което във всички случаи съставлява безусловно отменително съображение. " При прочита на претекстовете към присъдата за въззивната инстанция не излиза наяве какви са изводите на съда по обстоятелствата и въз основа на кои доказателствени източници съдът ги приема за открити ", написа в решението на апелативния съд. В него се показва още, че неналичието на претекстове, заради несъобразяване на доказателствената активност на съда с процесуалните правила е от категорията на безспорните процесуални нарушавания.
На 30 май преди 3 година Василев бе сниман от турски водач на тир по какъв начин желае и взима от кабината на камиона 20 евро. Ден по-късно лидерът разгласява сниманото. В него се вижда по какъв начин инспекторът се качва на стълбите на кабината и оповестява на водача, че колата има механически проблем. Водачът възразил и отвърнал, че е нова. Подсъдимият продължава да упорства и с цел да не извърши контролна инспекция желае сумата от 20 евро, наричайки ги “синя банкнота ”. Тираджията показва от намиращите се на конзолата банкноти  от 20 евро и Василев я взима, с цел да не му извърши инспекция.
В решението на Хасковския областен съд от 9 ноември предходната година е записано, че има нарушавания на службата от страна на инспектора, който не е отразил навреме инспекцията в ежедневния си доклад. Тези нарушавания на службата обаче не съставлявали закононарушение, бе маркирано в оправдателната присъда.
От прокуратурата стачкуваха пред Пловдивския апелативен съд. От държавното обвиняване желаят Василев да бъде приет за отговорен по повдигнатото му обвиняване като му се наложи наказване 3 години условно с 5-годишен изпитателен период. Също по този начин държавното обвиняване упорства инспекторът да бъде санкциониран с 5000 лева и съдът да го лиши от право да заема служба в системата на “Автомобилна администрация ” за период от три години./Марица
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР