Пловдивският административен съд отмени становище на министъра на културата, с

...
Пловдивският административен съд отмени становище на министъра на културата, с
Коментари Харесай

Осъдиха Министерство на културата заради отхвърлен проект за склада “Ориент Табако“

Пловдивският административен съд анулира мнение на министъра на културата, с което е отказано координиране на план на компанията " Одрин 8 " ЕООД за тютюневия склад " Ориент Табако ".  Предложението за застрояване е отхвърлено със заповед от 1 август 2022 година, когато отпред на Министерство на културата е Атанас Атанасов.
Прочетете още
Историята на полусъборения склад е доста дълга и изтъкана от несъгласия. На 3 март 2016 година  тежки машини започнаха да бутат   " Ориент Табако ". Разрушението бе спряно с жива верига от пловдивчани. След като със заповед на прокуратурата багерите бяха извадени от обекта, а останките бяха обезопасени с висока железна ограда, започнаха борбите в съда. Собствениците на " Одрин 8 " ЕООД Александър Николич и Георги Бранеков застанаха на подсъдимата пейка в Окръжен съд-Пловдив. На 17 октомври 2018 година магистратите ги оповестиха за почтени за събарянето на склада. Мотивите бяха, че съгласно показаните в съда документи, постройката няма статут на монумент на културата. Апелативен съд - Пловдив удостовери това решение напролет на 2021 година, само че прокуратурата още веднъж стачкува присъдата - този път пред  ВКС.

През лятото на 2021 година пък Върховен административен съд дефинитивно реши правосъдната сага за укрепването на склада на „ Одрин 8 ”. Решението на съда влезе в действие от 20 юли и до края на август притежателите трябваше да го укрепят.  Това не се случи. Все отново в края на 2021 година притежателите започнаха дейности по разчистването и укрепването на склада.

В началото на 2022 година пък излезе решението на Върховния касационен съд, с което магистратите дефинитивно потвърдиха отсъденото от Апелативен съд-Пловдив, че Бранеков и Николич са почтени по всички обвинявания.

През април 2022 година Върховен административен съд съд осъди Националния институт за недвижимо културно завещание да заплати 6450 лева на притежателите на склада „ Ориент Табако ” в Пловдив. Парите са за направени правосъдни и деловодни разходи от компанията собственик - „ Одрин 8 ” ЕООД. Със същото решение Върховен административен съд анулира и разгласи за незаконосъобразна Заповед №РД-4 от 28.01.2016 година на шефа на НИНКН (тогава арх. Даниела Джуркова), с която е утвърдено Приложение№1 – Списък с регистрирани и декларирани обекти на недвижимо културно завещание на гр. Пловдив – бележки по данни от декларационни писма, както и е установена фактическа неточност в т. 362 от съществуващия лист на недвижимите културни полезности в Пловдив.  Там – на мястото на склада на „ Ориент Табако ” е разказана друга постройка. 

Именно въз основата на отсъденото от Върховен административен съд Административният съд на Пловдив отхвърля отхвърли за координиране с решението си от 16 март 2023 година

Освен това преписката ще бъде върната на министъра на културата за наново изговаряне по молбата в 14-дневен период от влизането на решението в действие. МК е наказано да заплати и правосъдните разходи на „ Одрин 8 ” ЕООД в размер на 1050 лева за правосъдни разходи.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховен административен съд в 14-дневен период.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР