Пловдивския гарнизон отбеляза празника си с тържествена заря-проверка на площад

...
Пловдивския гарнизон отбеляза празника си с тържествена заря-проверка на площад
Коментари Харесай

5-минутна заря и тържествена церемония на площад “Централен“ по случай празника на Пловдивския гарнизон

Пловдивския гарнизон означи празника си с тържествена заря-проверка на площад „ Централен “. Церемонията стартира със заупокойна молитва за починалите войни, отслужена от пловдивския митрополит Николай. Той се обърна със слово към шестте представителни полка, които участваха в церемонията.
Прочетете още
„ Празникът на пловдивския гарнизон е празник за всички ни. Той ни връща към славното минало, вглежда се в сегашното и хвърля взор към бъдещето “, сподели митрополитът, след което подсети за какво таман 4 юли е дата, определена за празника.

През 1913 година по време на Междусъюзническата война, Пловдивският гарнизон печели борбата край Криволак против на пръв взор непобедимата сръбска войска.

„ Поклон на всички христолюбиви войни, които дадоха живота си за отечеството. Поклон на всички вас, посветили живота си в божествено предопределение – да пазят мира и родината си. Блажени са миротворците “, цитира владиката библията и пожела на всички военнослужещи да бъдат здрави, тъй като до момента в който я има българската войска ще пребъде и България.

Председателят на националното заседание Росен Желязков, който бе формален посетител на празника, одобри бойния строй като се спря пред всеки от представителните полкове и поздрави офицери, сержанти и бойци. Своите поздравления насочи и началникът на пловдивския гарнизон генерал-майор Явор Матеев.

„ Преди съвсем век, през 1926 година, тогавашният министър на войната избира няколко паметни дати за отдаване на респект на гарнизоните в България. Това се случва в годините на тежка рецесия, само че е направено с концепция да се издигне бойният дух на българската войска. Искам да уверя всички, че и през днешния ден българският военачалник, офицер, сержант и боец е подготвен да даде най-хубавото от себе си, с цел да брани родината. Ежедневно се готвим за война, с цел да има мир, тъй като българският военнослужещ се е посветил да пази мира “, сподели Матеев.

Председателят на Народното събрание също означи паметната дата 4 юли, „ оставила спомен за безграничен подвиг “.

Той акцентира, че през днешния ден нашата отговорност е да осъвременим и превъоръжим армията.

„ Българската войска и народ са свързани и това ни дава вяра за бъдеще, задължава ни “, уточни Желязков.

За страдание церемонията беше помрачена - на един от военнослужещите ненадейно му прилоша в резултат на горещото време.

Празникът приключи с минута безмълвие в памет на починалите, площадът бе огласен от националния химн на България и 5-минутна заря.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР