Пловдивските ядливи чаши за кафе стигнаха до шейховете в Абу

...
Пловдивските ядливи чаши за кафе стигнаха до шейховете в Абу
Коментари Харесай

Шейхове си сърбат кафето от пловдивски ядливи чаши

Пловдивските ядливи чаши за кафе стигнаха до шейховете в Абу Даби. Авиопревозвачът в столицата на Обединените арабски емирства Etihad публично разгласи, че на борда на самолетите си ще сервира топлите питиета в биоразградимите Къпфе /събирателно от англ. Cup-чаша и kafee - кафе/. Традиционните пластмасови чаши за пасажерите са сменени с вафлените безусловно преди дни, с полета от Абу Даби от през вчерашния ден, който се приземява в Бризбейн през днешния ден. Etihad е компания, прословута с политиката си за запазване на околната среда по всички вероятни способи. От 2019 година тя употребява най-вече биогорива.

Къпфе се създават в Пловдив от зърнени култури, които се изпичат по специфична технология. Чашката резервира хрупкавостта си 40 минути, като е обезпечено, че течността /топла или студена/ не деформира по никакъв метод съдинката. Не трансформира и усета на кафето.

Едноименната компания „ Къпфи ” е учредена през 2014 в град Пловдив от Мирослав Запрянов, Младен Джалъзов и Симеон Гавраилов. Сега управническият състав е малко по-различен. Но концепцията за произвеждане на такава биоразградима чаша се е родила най-малко десетилетие по-рано. В началото машините са измислени и проектирани от самите бизнесмени и по този начин на правилото „ проба-грешка ” почнали малко по малко. Таргетът им са хора, които като се изключи че одобряват с ненаситност нетрадиционните неща, са и директно ангажирани с запазване на природата. Иновацията стигна и до Народното събрание, като през февруари т.г. към пловдивската компания е отправена покана да се включи посредством директно договаряне за доставка на вафлени чаши за Народното събрание. Къпфе обаче към този момент са разпознаваеми там.

„ Не ” на пластмасата от ексминистър Ивелина Василева

Бившият министър на околната среда и водите Ивелина Василева даже има пост в персоналната си фейсбук страница с ядливата чаша, под която възкликва: „ Яко е да си еко! ”. През юни 2018, тогава към този момент единствено народен представител от ГЕРБ, тя вкара еко процедура в отрасловата комисия по околна среда и водите към 44-ото Народно събрани​е. Тогава тя заяви във фейсбук: „ Членовете и участниците в съвещанията на Комисията по околната среда и водите в Народното събрание ще пият кафе в чаши от биоразградим и ядлив материал, основани по новаторска технология от български производител. Водата ще се налива от гарафи в стъклени чаши. Така от през днешния ден прекратяваме потреблението на пластмасови бутилки с минерална вода, както и пластмасови чаши за кафе на съвещанията, с което ще допринесем за намаляването на пластмасовите боклуци ”, зарече се тя.

В звук с Европейски Съюз

През март т.г Европейският парламент одобри от 2021 година нататък да се забранят за приложимост пластмасовите произведения за еднократна приложимост. В това число влизат пластмасови чинии и принадлежности, сламки, пръчки за балони, клечки за уши. Забрана се постанова и за оксоразградими пластмаси и съдове за храна, както и чашки, направени от експандиран полистирен.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР