Пловдивските музеи, Градската галерия и Народна библиотека „Иван Вазов” ще

...
Пловдивските музеи, Градската галерия и Народна библиотека „Иван Вазов” ще
Коментари Харесай

През смартфона: търсим съкровища в пловдивските музеи

Пловдивските музеи, Градската изложба и Народна библиотека „ Иван Вазов” ще влязат във виртуалното пространство посредством особено мобилно приложение, което ще бъде основано по план, извоюван от Общината. „ Културното завещание на Пловдив, показано в ревитализирани, реставрирани и реновирани места “ на стойност 781 550 лв. ще се финансира по Норвежката стратегия и ще се осъществя в границите на 20 месеца.

„ Няколко ще са посоките, в които ще се работи –обновяване на пространства, цифровизация, насърчаване на предприемачески проект за привличане на повече и нови публики, правене на единно приложение, в което ще се включат всички културни институции. То ще е с игрови детайли в среда, където няма игрови подтекст. Например посетителите ще откриват разнообразни артефакти и ще научават детайлности за тях, ще дават отговор на въпроси, тези артефакти може да са от различен музей или библиотеката. Това ще накара публиката да посети всички музеи, а най-после ще има и награди”, описа зам.-кметът Пламен Панов по време на представянето на плана и добави, че на този стадий ще бъдат включени артефакти – движимо културно завещание, само че смисълът на плана е да се надгражда и да бъде включено и движимото културно завещание.

Кметът Здравко Димитров пък насочи благодарността си към всички шефове на музеи, на ГХГ, НБ „ Иван Вазов” и ОИ „ Старинен Пловдив”, че с Общината са обединили напъните си и дружно работят в вярната посока.

„ В рамките на плана ние ще реиновираме зала „ Съединение”, където преди пандемията се организираха по 140-150 събития годишно. В самия план се включваме и с четирите си експозиции, с цел да повишим посещаемостта”, сподели шефът на Историческия музей Стефан Шивачев.



Директорът на Археологическия музей Костадин Кисьов благодари за напъните на Община Пловдив и показа присъединяване на институцията в плана: „ Ще климатизираме книгохранилището на музея. Там се съхраняват 30 000 скъпи книги, библиотеката е комплектувана в продължение на 130 години. Ще реновираме и подменим осветлението в музея с по-икономично, ще има и ново художествено осветяване. Един от експонатите, който ще представим в мобилното приложение, е Панагюрското богатство. С едно натискане на смарт телефона посетителите ще могат да чуят достоверен роман на откривателите на съкровището братя Дейкови, както и ще имат достъп до непоказвани документи. От няколко години музеят ни работи по основаването на високотехнологична лаборатория с интернационалните сътрудници. Тя ще ни даде опция да проучим артефакти от мрамор и керамика и да създадем възстановки на истинския им тип. Оказва се, че статуите от римската ера в огромна част са били оцветени. Посетителите ще могат да ги видят във виртуалната действителност. И това няма да е някаква художествена небивалица, а научно основана възстановка”.

Директорът на Народната библиотека Димитър Минев описа, че институцията, която управлява, ще направи налична да публиката внушителният размер цифровизирана литература.

„ Във времената, в които живеем, още по-ясно се вижда какъв брой значимо е хората да имат достъп до тествано, същинско съдържание”, сподели той.

Със средства от плана Етнографският музей ще развие своята База 2, новата постройка на ул. „ Съборна” 20, предоставена на институцията от общината.



„ Предвиждаме там да има експозиция, ще представим дарените от художника Димитър Добрев 1200 ютии. Ще има образователен център, работилници за деца. За мобилното приложение сме планували основаването на интерактивна карта на етнографските области. Чрез нея хората ще имат достъп до богата информация – носии, облекло, украшения, храна. В две-три зали на музея ще използваме и добавена действителност, с цел да обогатим прекарването на посетителите”, сподели Ангел Янков.

„ Радвам се, че Община Пловдив ни събра за този план. Мисля, че в България няма друго сходно обединяване на културни институции, както това се случва тук. Смятам, че тези нови интерактивни детайли ще ни вдигнат в космоса. Ние сме насочили напъните си напълно в тази посока – ще използваме добавената действителност, с цел да съживим редки типове животни, предпазени типове и най-атрактивните типове, които ще провокират „ уау” резултат както измежду децата, по този начин и измежду възрастните”, сподели шефът на Природонаучния музей Огнян Тодоров.

„ Старинен Пловдив” също ще включи свои обекти в мобилното приложение. На първо място това са експозициите с картините на Златю Бояджиев и Димитър Киров. Посетителите ще имат достъп до аудио и текстови файлове, които ще опишат историите на творбите.

„ Ще допълним и разработим добавената и виртуалната действителност, която използваме в други два наши обекта – Епископската базилика и Малката базилика”, разказа Елена Кантарева-Дечева.

Градската изложба ще се включи в плана с две свои сбирки – непрекъснатата експозиция, която ще бъде открита след огромен ремонт на 15 април, и експозиция „ Икони”. Там ще бъдат сложени осведомителни станции.

„ Чрез игрови детайл ще образоваме, ще даваме достъп до още и скъпа информация. Смятам, че огромната ни задача е да сложим творбите от сбирката в подтекста на българското изкуство. Тоест – в случай че видите картина на Мърквичка да вземем за пример, през мобилното приложение да видите и други негови произведения, които в сбирките на други галерии. Другата посока, в която ще работим, е да сложим пловдивското изкуство в подтекста на европейското. Имаме към този момент удостоверение от няколко музея в Европа, които ни разрешават да употребяваме техни изображения”, описа и шефът на Градската художествена изложба Красимир Линков.

Проектът „ Културното завещание на Пловдив, показано в ревитализирани, реставрирани и реновирани места” ще започва, откакто общината подписа контракт с Министерство на културата. Това следва да се случи до месец. В огромната си част той ще се осъществя с ресурса на екипите в музеите и галериите, а в общината ще има двама консултанти, които да подкрепят институциите. Единствено за софтуера и мобилното приложение ще бъде оповестена социална поръчка, откакто бъде направена документите с нужните условия. Това ще се случи до 6-7 месеца.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР