Пловдивската университетска болница “Свети Георги“, която е най-голямото лечебно заведение

...
Пловдивската университетска болница “Свети Георги“, която е най-голямото лечебно заведение
Коментари Харесай

Най-голямата болница у нас – пловдивската “Свети Георги“ стана на 140 години

Пловдивската университетска болница “Свети Георги “, която е най-голямото лечебно заведение у нас, означи своята 140-годишнина с тържествена гала и концерт в Драматичния спектакъл

Тя е учредена на мястото на лазарета от Руско-турската освободителна война, който се е помещавал в три бараки с 30 кревати в местността под Хълма на доблестта (Джендем тепе) и след отдръпването на съветските военни елементи от Източна Румелия през 1879 година става първата българска гражданска болница.

Вече 140 години това е най-голямата болница в страната. Разполага с 1536 кревати и 2694 души личен състав, от които 653 са лекари, а 925 са експерти по здравни грижи. В последните години междинният годишен брой на болните, които се одобряват за интензивно лекуване, надвишава 80 000.

В клиниките и отделенията на болничното заведение се оказва непрекъснато незабавна и неотложна амбулаторна, стационарна и консултативна помощ при болести и контузии и лекуване на популацията от Южен Централен район на България, включващ пет административни области: Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Хасково и Смолян.

По случай 140-годишнината си болничното заведение издаде богато илюстрован сборник, включващ историята, актуалното положение и състав на всички звена, както и фотографии от всеки стадий от развиването на болничното заведение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР