Пловдивската състезателка по художествена гимнастичка Снежана Колева е една от

...
Пловдивската състезателка по художествена гимнастичка Снежана Колева е една от
Коментари Харесай

Пловдивската гимнастичка Снежана Колева: Художествената гимнастика е най-развитият спорт в България, имаме страхотни таланти

Пловдивската състезателка по художествена гимнастичка Снежана Колева е една от най-успешните пловдивски гимнастички в последните години. Състезателката на " Тракия " има триумфи в България и чужбина. Спечелила е към 70 медала от интернационалните и държавни шампионати. Била е част от националния тим девойки в ансамбъла в интервала 2017-2019. Снежана приключи Спортното учебно заведение Васил Левски, а в в бъдеще счита да се отпътува с треньорско в клуба си " Тракия ". Тя към момента не е решила дали ще остане да се състезава още един сезон преди да завърши кариерата си. Ще запише физическо в ПУ, а по-късно ще кара и магистратура в треньорския факултет в НСА. 
Прочетете още
Ето какво показа пред TrafficNews Снежана за националния тим, триумфите и българската художествена гимнастика. 

 - Как се възпламени по спорта и упражнявала ли си други спортове преди този момент? 

- Започнах да упражнявам художествена гимнастика в първи клас в състезателен клуб " Вива ". За първи път отидох на тренировки с другарка от учебно заведение, която също тренираше. От първи до четвърти клас бях там, а по-късно се реалокирах в " Тракия Елит " с първи треньор Мария Илиева. Смених много треньори и по-късно попаднах в националния тим - отбор девойки. Дължа доста на треньорката Светлана Цветкова, която видя в мен капацитет и ме следеше много изкъсо и с помощта на това съумях да доближи и до националния тим. 

- Как попадна в националния тим?

- Взеха ме през 2017-а година в националния тим. Явих се на проби, които съумях да мина сполучливо и ме одобриха. 

- Кога пристигнаха триумфите? 

- Имам триумфи на интернационалните и държавни шампионати. Всеки орден е извънредно скъп.



- Какви бяха страстите и мненията във вашите среди, когато ансамбълът ни през предишното лято завоюва първия исторически златен орден за българската художествена гимнастика на Олимпиада? 

- Всички доста се радвахме, че съумяха да завоюват златото, тъй като го заслужаваха. Трудът им се възнагради. Те упражняваха с нас, когато бяхме в националния тим. 

- Лично за теб какво следва от тук нататък? 

- Смятам да се ориентирам към треньорската активност. На този стадий още не знам дали ще остана да се състезавам и през идващия сезон, само че още не съм решила. В момента упражнявам дребни деца, които занапред прохождат в художествената гимнастика на 4-5 години. Ще изучавам за треньор и ще натрупвам опит. Смятам да продължа в клуб " Тракия ", в който съм сега при госпожа Ирина Чернева. 

- Готова ли си за другата крачка, да си треньор? 

- Готово съм, тъй като към този момент се отпътувам с дребни деца от близо година. Имахме процедура от спортното учебно заведение и натрупах опит. 



- Кои са твоите идоли в художествената гимнастика? 

- Катрин Тасева е мой кумир доста я одобрявам и като човек и като гимнастичка. Успях и да се срещна с нея в годините в националния тим. От чужбина одобрявам доста Александра Аджурджукулезе от Италия. 

- С кои други девойки от ансамбъла и самостоятелното си упражнявала? 

- Тренирахме с всичките девойки от ансамбъла, Невяна Владинова още тренираше, също и с Боряна Калейн. Със Стилияна Николова бяхме съквартирантки и живяхме в една стая. 

- Как виждаш развиването на художествената гимнастика в България? 

- Това е най-развитият спорт в България сега и има най-вече триумфи на интернационалните надпревари. Като цяло българската школата е най-хубавата школа от всички страни и считам, че ще продължаваме с триумфите.

- Условията по какъв начин са в базата на " Тракия "? 

- Тренираме в зала " Чайка " на стадион " Пловдив ". Условията не мога да кажа, че са доста положителни, тъй като залата е прекомерно ниска. Треньорите са извънредно отдадени и вършим доста работа всеки ден. 



- Покрай теб виждаш ли и други състезателки, които могат да пробият от пловдивските гимнастички?

- Има доста надеждни деца и към този момент от тях зависи дали ще съумеят да пробият. Ванеса Емилова от клуб " Тракия " сега е в националния тим девойки. Станаха европейски шампионки с ансамбъла. Също по този начин и Валерия Ватова. 

- Имало ли е моменти, в които си желала да се откажеш? 

- Да, сигурно имаше много такива моменти. Често се е случвало, само че тук идва огромната ролята на госпожа Ирина Чернева, която постоянно доста ме е подкрепяла. Благодаря за нейното самообладание, тъй като е имало в действителност доста моменти, в които съм желала да се откажа. Нашият спорт няма опция да се тренира до доста огромна възраст и рано би трябвало да приключа. Все още не съм решила дали ще остана да се състезавам и през идващия сезон. 

- Колко групи ще тренираш? 

- В момента упражнявам една група, която е с доста дребни деца, които занапред навлизат в художествената гимнастика и се срещат със спорта като цяло. Опитвам да направя всичко като игра, с цел да може да им забавно и да идват с готовност на подготовка. 

- Как се развива " Тракия "? 

- Аз съм от 2020г. в клуба и той се развива доста добре. Има доста триумфи на държавни надпревари, ансамбли. Национални гимнастички като Ванеса Емилова и Валерия Ватова. 

- Какво ще си пожелаеш? 

- Да съумея да натрупам опит като треньор и да навляза в треньорската активност. Ако остана да се състезавам и идващия сезон да бъда предостатъчно от себе си и треньорите да са удовлетворени от мен. 

  
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР