Пловдивската Районна прокуратура разследва двама лекари от МБАЛ Св. Мина“

...
Пловдивската Районна прокуратура разследва двама лекари от МБАЛ Св. Мина“
Коментари Харесай

Край на свободата на словото. Реперсиите на прокуратурата срещу лекари започнаха

Пловдивската Районна прокуратура проверява двама лекари от МБАЛ „ Св. Мина “ за основаване на суматоха посредством подаване на погрешна информация. На прицела на държавното обвиняване са Румен Стоилов и Цветан Деведжиев. Двамата медици са обявили, че болничното заведение няма подготовка да поеме заболели от ковид, че липсват защитни средства и съоръжение, както и че част от личния състав е напуснал заради тази причина.
Припомняме, че Областният спешен щаб в Пловдив преди седмица реши УМБАЛ „ Св. Мина “ да е лечебното заведение, което ще поема заболели с коронавиру, ако се изчерпи потенциалът на другите лечебни заведения. В резултат на решението завеждащият кардиологичното поделение в болничното заведение доктор Цветан Деведжиев и дежурният нощна промяна доктор Румен Стоилов изплатиха намерено писмо. То съдържаше рецензия към решението и в него се обясняваше, че в болничното заведение няма доставени даже персонални защитни средства за медиците, по този начин нужни в сходни случаи. Няма и нужния брой респиратори, липсват указания за работа в новата обстановка, тампони и разтвор да взимане на проба за проучване на вируса, както и денонощна защита.

Днес правосъдният министър Данаил Кирилов разгласи, че от новите законодателни промени, свързани с ивънредната обстановка, ше отпадне текстът, който предвиждаше наказания за медиците, които откажат да лекуват пациенти с ковид. В закона остава текст, който планува до 3 години затвор и санкция до 10 хиляди лв. за разпространяване на погрешна информация за заболяването.

Досъдебното произвеждане 133/2020 година против докторите е формирано с разпореждане на Районна прокуратура- Пловдив от 18 март 2020г В него се споделя, че на 17 март 2020г. в гр. Пловдив, " посредством средствата за всеобщо осведомление, са били предадени заблуждаващи знаци за паника ".

Досъдебното произвеждане е предоставено на Отдел „ Икономическа полиция “. Двамата лекари са разпитани. Румен Стоилов и Цветан Деведжиев са били предизвестени с протокол по Закона за Министерство на вътрешните работи, гласи формалната информация от ведомството. По случая е изискана информация от болничното заведение и следва разпит на още очевидци, настояват от органите на реда.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР