Пловдивската окръжна прокуратура образува досъдебно производство за извършено престъпление от

...
Пловдивската окръжна прокуратура образува досъдебно производство за извършено престъпление от
Коментари Харесай

Разследват откриващото събитие Пловдив - Европейска столица на културата 2019

Пловдивската окръжна прокуратура образува досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение от Фондация " Пловдив - 2019 " по отношение на откриващото събитие на Европейската столица на културата. Държавното обвиняване събира доказателства против представител на фондацията, за това, че е сключил съзнателно неизгодна договорка във връзка обилната гала при започване на годината.

Вижте повече детайлности в директното включване на Николай Райшинов.

Пловдив

Разследването е в начален стадий. Само седмица след откриването на Европейската столица на културата през януари обаче, прокуратурата в Пловдив образува инспекция за непозволено консумиране на 2,2 млн. лева Срокът на инспекцията беше удължаван няколко пъти, а в това време организацията за държавен финансов надзор установи 7 нарушавания при сключването на договорите за публичните поръчки за церемонията.

Сега въз основата на отчетите - и от прокуратурата, и от АДФИ, наблюдаващият прокурор е решил, че има събрани задоволително данни, с цел да стартира досъдебно произвеждане. Първоначалният период за събиране на доказателства е два месеца.
Галина Андреева, зам.-окръжен прокурор на Пловдив: Досъдебното произвеждане е формирано за това дали е осъществено закононарушение. В случай, че бъде открито, че такова е осъществено и бъде открит неговият създател, то той би придобил качеството на обвинен. В случай, че бъде потвърдено действие - подписване на неизгодна договорка, законодателят е планувал наказване отнемане от независимост в размер от една до шест години, както и отнемане от права.Иван Тотев, някогашен ръководител на УС на Фондация " Пловдив 2019 ": Докладът на АДФ е в община Пловдив от няколко месеца. Многократно е четен - както от специалисти, по този начин и от адвокати. Няма нещо, което да бъде квалифицирано като закононарушение и ще ми бъде доста забавно и аз да видя на какво стъпва прокуратурата. Оперативната отговорност на работата на фондацията е в хората във фондацията. Управителният съвет не носи оперативна отговорност за подписване на контракти и други неща.
От Фондация " Пловдив 2019 " през днешния ден не излязоха със мнение. От там обявиха, че ще разясняват откакто завърши с производството на прокуратурата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР