Пловдивската Главна ще стане копие на Берлинската стена, след като

...
Пловдивската Главна ще стане копие на Берлинската стена, след като
Коментари Харесай

Вдигат Берлинска стена на Главната в Пловдив

Пловдивската Главна ще стане копие на Берлинската стена, откакто на нея бъдат подредени 30 фрагмента от оригинала. Според куратора на сбирката Силвестр Берже, това са единствените оживели части бетон от стената, която пазеше Изтока да не избяга на Запад. На обичаната пешеходна зона на пловдивчани ще бъдат паркирани и три изрисувани трабанта.

Парчетата бетон са превърнати в изкуство от известни художници, подбрани от Берже. Център на експозицията ще са портретите на попиконите Дайвид Бауи, Иги Поп и Лу Рийд. Те са дело на уличните художници Джеф Аеоросол и Джими Си. Художниците на трите трабанта са Тиери Ноар, Крустоф Буше и Киди Ситни.

Проектът е придружен от над 30 документални кино лентата, запечатали основаването на всяка творба от сбирката. Те ще бъдат показани в Пловдив дружно с изявленията на художниците и филм за уличното изкуство на „ Дойче Веле “. Друг емблематичен филм е " Ефемер ", основан на архивите на немския фотограф Хайнц Дж. Куздас, който снимал рисунките на Берлинската стена на всеки 15 дни преди рухването <210>. Петнадесет от тези фрагменти са част от изложбата. Изложбата „ Art Liberty, от Берлинската стена до уличното изкуство “ ще бъде открита на 12 януари и ще красиГлавната до 30 март.

Преди години " Марица " показа Димитър Ангелов - Океана, от село Зелениково. Той беше единственият в региона на Пловдив, който беше запазил бетонен пай от именитата стена.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР