Пловдивската фондация ЕДНО за култура и изкуства осъди Национален фонд

...
Пловдивската фондация ЕДНО за култура и изкуства осъди Национален фонд
Коментари Харесай

Пловдивска фондация осъди Национален фонд „Култура” за отхвърлен проект

Пловдивската фондация „ ЕДНО за просвета и изкуства ” осъди Национален фонд „ Култура ”, поради отхвърли за финансиране на плана „ ONE DANCE School – просветителна и креативна платформа “. В жалбата си организацията желае от Административния съд да разгласи за нелегално решението на експертната комисия и Управителния съвет на НФК.

Асен Асенов и екипът му кандидатствали по стратегия „ Създаване ”, модул „ Устойчиви организации и фестивали ”, Сценични изкуства, на НФК през 2023 година Общата стойност на програмата е 492 956 лева Техническата комисия за инспекция по допустимост приела плана и го позволила към втората фаза на състезанието за оценка от експертна комисия. Тя не класира плана, само че документите не са посочени претекстове и не е спазено условието за форма на административния акт. Според Разпоредбата на член 9, алинея 2 от Наредба Н-5 комисията излиза с отчет за активността си, с таблица, в която са посочени в низходящ ред като се почне от препоръчаните за финансиране планове, такива, за които няма средства, само че са утвърдени, и неодобрените. Всички те съпроводени с претекстове за класирането им. В документите на НФК не излиза наяве какво е открил всеки от специалистите, работили по плана и каква оценка е сложена. Не излиза наяве за какво не е утвърден. Изложените констатации в оценъчната карта са прекомерно общи и не показват кои критерии не е спазила кандидатстващата организация.

Такива обаче липсват освен в протокола на специалистите, само че и в решението на Управителния съвет, с което се приема оценката на комисията. Незаконен е и протоколът на УС, тъй като не е подписан от всички членове, взели участие на съвещанието. Затова Административният съд на Пловдив анулира решението на Управителния съвет и връща преписката в Национален фонд „ Култура ” за ново изговаряне по плана. НФК би трябвало да поеме и правосъдните разходи на фондация „ ЕДНО за просвета и изкуство ”.
Проектът „ ONE DANCE School – просветителна и креативна платформа “ е трябвало да се осъществя в интервала 1 декември 2023 – 31 юли 2024 година Общият бюджет на е 138 852 лева, а желаната сума от НФК е 69 192 лева

Образователната и креативна платформа ONE DANCE School е интернационално събитие с присъединяване на хореографи от България и чужбина и учебни заведения от Пловдив. В няколко стадия ще се проведат просветителни модули, креативен работилници и ще се основат спектакли с присъединяване на възпитаници, които да бъдат показани изцяло гратис в обществено пространство. Платформата ще послужи и за ентусиазъм, рисърч, менторство сред екипа и артистите, които да основат спектакли за огромната сцена.
Като уредници на най-големия интернационален фестивал за актуален танц и пърформанс в България – One Dance Week, фондацията желае на надгради събитията си в Пловдив. Целта е през месеците на взаимна работа да се проведат просветителни модули и физикални креативен работилници, които да доведат до: основаване на 5 приключени спектакъла с присъединяване на учениците, които да бъдат показани пред необятната аудитория изцяло гратис и обществено централно пространство в Пловдив; да послужат като креативно вдъхновение/период на рисърч и разбор и менторство от страна на екипа на фестивала за j,r;d актьори, които да основат спектакли за огромната сцена, и чиито министър председатели да бъдат показани в програмата на фестивала One Dance Week през 2024 и 2025 година

Решението е на Административния съд под тепетата и може да бъде обжалвано в 14-дневен период пред Върховния административен съд.
Прочетете още
Това е второто дело, което фондация " ЕДНО за изкуство и просвета " води против НФК. По първото Административният съд на Пловдив още веднъж отсъди в интерес на организацията. Управителният съвет апелира във Върховен административен съд и още веднъж загуби делото. След това отхвърли за извърши решението планът на фондацията да бъде прегледан още веднъж. Това докара до следващото дело, по което следва да се произнесе Върховен административен съд.

Снимката е илюстративна
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР