Пловдивчанин разпъна транспарант на терасата си в памет на героите

...
Пловдивчанин разпъна транспарант на терасата си в памет на героите
Коментари Харесай

Пловдивчанин разпъна транспарант за героите от Априлското въстание: Вместо аплодисменти, получи критики

Пловдивчанин разпъна транспарант на терасата си в памет на героите от Априлското въстание, само че вместо да получи овации, действието му беше признато отрицателно.

Наблюдателни жители видяха, че вместо да извърши задачата си да възхвали героите, краткотрайното „ съоръжение” съставлява опасност за пешеходците. Причината е, че притежателят на жилището е употребява цялостни туби с минерална вода като тежести, с цел да може транспарантът да стои обтегнат.

Въпросната тераса се намира в непосредствена непосредственост до Съдебната палата в Пловдив на бул. „ Шести септември”, а от там през целия ден минават пешеходци и възпитаници.

Дори напълно лек вятър и разкъсване на някое от въжетата с които са закрепени тубите, може да провокира много тежък случай, в случай че под терасата минават хора.

Транспарантът към този момент е отстранен, само че споменът за героите ще остане вечно.

Априлското въстание избухва на 20 април през 1876 година . И до ден сегашен се счита, че то е преломната точка по пътя за освобождение на България от турско иго. Всичко стартира на 14 април по остарял жанр, когато на заседание в местността Оборище се взима решение за всенародно въстание.

Организатори са Георги Бенковски, Панайот Волов, Георги Икономов, Захари Стоянов, Тодор Каблешков, Васил Петлешков, Павел Бобеков и други Така на 20 април Каблешков афишира въстанието, превземайки конака в Копривщица.

Известно е, че в този ден църковните камбани забили, а от всички улици на града заприиждали въстаници, облечени с униформи. Веднага след завладяването на Копривщица, Тодор Каблешков сформира известното „ Кърваво писмо “, с което известява апостолите в Панагюрище, че въстанието е почнало. В отговор Панагюрище въстава още същия ден след обяд. Властта там минала в ръцете на боен съвет или Българско привременно държавно управление, отпред с Павел Бобеков.

На 22 април тържествено освещават знамето на въстанието, направено от учителката Райна Попгеоргиева . След близо месец Априлското въстание е потопено в кръв. Загиват над 30 хиляди души, само че животът им не е убит на вятъра - саможертвата им притегля погледа на света.

Най-великите мозъци по това време като Виктор Юго, Чарлз Дарвин, Оскар Уайлд, Лев Толстой, Достоевски и доста други издигат своя глас в отбрана на българската идея. Това дава мотив на Русия интензивно да се намеси в решаването на Източния въпрос и на 12 април 1877 година съветската страна афишира война на турската империя, която поставя завършек на робството в България на 3-ти март, 1878 година с подписването на Санстефанския кротичък контракт.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР