Пловдивчанин остана без документ за самоличност, след като повече от

...
Пловдивчанин остана без документ за самоличност, след като повече от
Коментари Харесай

Повече от година пловдичанин не може да си подмени изтеклата лична карта

Пловдивчанин остана без документ за идентичност, откакто повече от година не може да си смени изтеклата персонална карта. Причината е, че няма непрекъснат адрес за регистрация в родния си град. Попаднал в неуместната обстановка, 56-годишният мъж продължава да търси подпомагане и решение, оповестява.

Преди 14 години Радко Данаилов приключва адресната си регистрация в Пловдив и отива да живее със брачната половинка си в Кюстендил. Бракът му обаче се разпада и той се връща в родния си град. Миналата година валидността на персоналната му карта изтича. Опитва да я възобнови, само че без непрекъснат адрес това се оказва невероятно.

Сега пребивавам при татко ми и понякога вървя при моята другарка, споделя Радко. И на двата адреса Радко не може да бъде записан. И приятелката му, и татко му, са настанени в общински жилища. Подал е заявление като желанието му е да бъде регистриран при своя родител. Районната администрация обаче му отхвърля с претекста, че това е нарушаване на наредбата за настаняване.

" След като той не попада в настанителната заповед на " Жилфонд ", ние не можем да го пуснем там. Опитахме се да помогнем на индивида, само че би трябвало да съблюдаваме закона ", споделя Георги Колев, кмет на регион " Западен " - Пловдив.

Радко към този момент няма годен документ за идентичност. Срокът на персоналната му карта е изминал през април 2020 година

" Срокът е продължен с 6 месеца на всички документи, на които изтичаше до 31 януари 2021 година Така че, би трябвало да се пресметна съответният документ по кое време е изминал и да се прибавят 6 месеца. След това става недействителен ", споделя Костадин Марков, шеф Сектор " Български документи за идентичност " - ОДМВР Пловдив.

Според администрацията, попадналият в усложнение пловдивчанин към момента има две благоприятни условия да получи непрекъснат адрес и нова персонална карта.

" Разбира се, той може да се записва в Община Пловдив, в случай че има лично жилище или живее някъде чартърен - в това няма никакъв проблем ", изяснява кметът на регион " Западен " - Пловдив.

Радко Данаилов обаче не може да отговори на тези условия. Няма работа, няма и приходи.

" Де факто, общината ми декларират да си намеря човек, който да ме записва - и аз запитвам общината по какъв начин да намеря човек, който да ме записва - недай си Боже, в случай че кола ме блъсне, там ли би трябвало да вървят да питат, че пребивавам ", споделя Радко.

Докато откри решение, той продължава да живее при татко си. Но без законово съображение и без годен документ за идентичност.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР