Пловдивчанин е събрал близо 2000 готварски рецепти. Димитър Шопов е

...
Пловдивчанин е събрал близо 2000 готварски рецепти. Димитър Шопов е
Коментари Харесай

Пловдивчанин пази богатството на българската национална кухня, събра хиляди автентични рецепти

Пловдивчанин е събрал близо 2000 готварски предписания. Димитър Шопов е решил да резервира съкровищницата на българската национална кухня и се е трансформирал в един същински страж на традициите в храненето у нас.

32-годишният мъж е от Пловдив, само че от 10 години живее в село Скутаре. Кулинарията го превзема когато е едвам на 4 години. „ Моята баба - на майка ми майка й, беше дълги години шеф на студентски столове в града. Повечето преподаватели на възраст в университетите я познават. Димитрия Иванова беше неповторим човек, който помагаше на всеки с каквото може. Аз още от дребен бях до нея в кухнята у тях. Учеше ме да поставям подправки, да нарязвам на ситно, да пробвам манджата и в случай че има потребност от нещо да прибавя. Получих доста скъпи препоръки за готварските предписания. Няма да не помни по какъв начин ми подари аления остарял рецептурник за публично хранене. Беше неповторим човек, само че Господ реши и я взе при него прекомерно рано. Преди 19 години тя умря на 59 години “, споделя с мъка Димитър. Самият той е бакалавър по стопанско ръководство в Земеделски лицей. След завършването на висшето обучение е последвал пристрастеността си и изкарва две равнища за готвач и едно за шеф на ресторант и заведения.
Само за две години съумява да събере близо 2000 достоверни предписания. За задачата пуска известия в най-различни групи във обществените мрежи с апел хората да му изпращат предписания от остарели бележници, тетрадки и всевъзможни други книги. Пази всичко получено, като изпратените му на електрона поща или във Facebook преписва на ръка. Споделя, че доста хора са се отзовали на молбата му.

„ Пробвал съм огромна част от рецептите, които съм събрал. Нямам обичана, тъй като всяка по себе си е неповторима. Все отново най-интересната за мен е тази за приготвянето на бяло сладко. Не мога да я дам, тъй като това е от човек който не съм питал и без неговото позволение не бих я разгласил “, безапелационен е младият мъж, като прецизира, че най-старите предписания които има са от далечната към този момент 1934-та година.
Димитър Шопов продължава самоуверено да преследва фантазията си да събере колкото се може повече предписания. Затова моли всички, които имат по-неизвестни такива, останали от по-старо време, записани в тетрадки или бележници, да му ги изпращат на електронната поща [email protected] или да го открият във Facebook.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР