Пловдивчанин беше принуден да се защити с пистолет, след като

...
Пловдивчанин беше принуден да се защити с пистолет, след като
Коментари Харесай

Пловдивчанин извади пистолет след засечка на пътя

Пловдивчанин беше заставен да се отбрани с револвер, откакто бил застрашен от младежи поради засечка на пътя. За дейностите си той бил санкциониран с 500 лв., само че глобата беше анулирана от съда, заяви Plovdiv24.bg.

Мъжът законно имал револвер " Глок-19 “ тиня. 9х19. Имал позволение за носене, приложимост и предпазване на оръжието. На 4 август мъжът карал пи бул. " Марица “. Край моста на Герджика спрял да даде път на пресичаща пътното платно жена. За него се намирали други коли, а водачите почнали да надуват клаксоните.

Мъжът не реагирал и се запътил към магазин на ул. " Янко Сакъзов “. В този миг непозната за него кола засякла пътя му. Настъпила ескалация на обстановката, от едната страна на която се намирали няколко момчета, а от другата - жалбоподателят. Младежите почнали да го заплашват. В този миг той носил в себе си законно притежавания револвер в избраното за това място. Той извадил револвера и го насочил във въздуха, без да стреля.

На мястото дошъл екип на полицията, а мъжът получил акт с 500 лв. санкция поради оръжието. По-късно било издадено и наказателно разпореждане, против което била входирана тъжба в съда.

Магистратите решили, че актът не бивало да бъде съставян по член 60, алинея 1, т. 1 от ЗОБВВПИ, който планува възбрана за намерено носене на оръжие на публични места, с изключение на при реализиране на охранителна активност.

В съответния случай нямало доказателства жалбоподателят да е носил намерено законно притежаваното оръжие. Неговата поява се явява като продължение на дейности по подготовка за потребление на оръжието, т.е. по изваждане от мястото за носене и насочването му в безвредна посока.

" Тъй като по отношение на него е настъпило нахлуване посредством засичането от различен автомобил, ескалиране на обстановката и опасност от други лица против неговата персона и здраве, заради което посредством демонстрацията на персоналното си оръжие в границите на нужните лимити, насочвайки го в безвредна посока без да го използва, е предотвратил по-неблагоприятни последствия за себе си, т.е. налице е неизбежна защита, въпреки да не са аргументи вреди на нападателите “, написа в претекстовете на съда.

Затова и санкцията била анулирана, само че правосъдното решение може да бъде обжалвано.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР