Пловдивчани все по-често боледуват, заради което се налага да заменят

...
Пловдивчани все по-често боледуват, заради което се налага да заменят
Коментари Харесай

Тревога: Пловдивчани боледуват все повече

Пловдивчани все по-често боледуват, поради което се постанова да заменят офиса с дома. Само за последните 9 години служащите от област Пловдив, които са употребили болничен поради болест, са се нараснали с 27 392. По данни на Национален осигурителен институт през 2011 година те са били 60 719, до момента в който през 2020 година са скочили на 88 111. Основната причина за растежа обаче не е коронавирусът, който завладя целия свят предходната година. Разликата сред 2019 година, когато към момента нямаше COVID-19, и 2020 година е нарастване с малко над 2000 души. Това значи, че просто популацията на града под тепетата е станало по-податливо на разнообразни болести.

И преди пандемията родните чиновници най-често са отсъствали от работа поради вирусни инфекции или болести на дихателните пътища. Най-слабата част от тялото им пък се оказва – кръстът. Именно болките в кръста са втората по периодичност изписвана диагноза. При дамите към мотивите за болнични се прибавят и проблеми, свързани с бременността.

Под данни на статистиката разноски за болнични са скочили съвсем двойно, като аргументите са две. Първата е, че служащите са били обезпечавани на по-висока ставка, което е довело и до доста нарастване на среднодневното заплащане от 19 лева на 36 лева Втората е потреблението на дълги болнични от повече хора. Най-много боледуваме през януари и февруари, а най-рисковите специалности се оказват тези на строителите, шивачите, водачите и ИТ експертите. Вероятно това се дължи на спецификата на работа – до момента в който едните са изложени на сурови климатични условия, то работата на другите води до по-заседнал метод на живот, тъй като през целия ден са приковани за стола.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР