Пловдивчани се различаваме от останалите по начина, по който говорим.

...
Пловдивчани се различаваме от останалите по начина, по който говорим.
Коментари Харесай

10 лафа, по които да познаем истинския пловдивчанин

Пловдивчани се разграничаваме от останалите по метода, по който приказваме. Най-изявени и правещи усещане са думи като „ тилифон “, „ пипируда “, „ пили “, „ тиливизор “ и така нататък Но в случай че поговорите с пловдивчанин повече от половин час, освен и-кането ще ви направи усещане, а и някои типични за града лафове и изречения. Ето част от тях:

1. “Майна ” - същинският пловдивчанин използва тази дума във всяко изречение. “Майна ” няма избран или прецизен превод, само че това не <210> пречи да е номер 1 в речника на " майните ".

2. “Айляк съм ” - нехайно положение, свободен съм, също по този начин и най-честият отговор на въпроса “Как си? ”.

3. “Офлянквам се ” - значи да се разсейваш и бавиш, като си губиш времето, което може да се използва за по-интересни и смислени занимания.

4. “Ай сиктир ” - израз, използван от всеки нервиран пловдивчанин.

5. “Голяма е шматка ” - всеки пловдивчанин е чувал това определение за себе си в един или различен подтекст или миг. Употребява се с известна доза благосклонност за завеяни и разпилени хора.

6. " Хава. " В разговорния език се използва за обстановка, състояние, положение, въодушевление. Пловдивчани постоянно се питат взаимно " К`ва хава? " или пък канят посетители на ваучър, който назовават по пловдивски " хава ".

7. “Харабия ” ​- дума с доста смисли, също както и “айляка ”. Зависи от подтекста и интонацията, с която се произнася. Например въпросителното “Харабия? ” се употребява при удивление, с цел да попиташ дали това в действителност е по този начин. А в отговор получаваш утвърдителното “Харабия ” - съществено, в действителност. Едно от другите смисли е на нещо хубаво.

8. " На облага е " - да купиш нещо с отстъпка. Често пъти нещото е излишно, само че какво значение има, нали е на облага?!

9. “Да вършим размяна ” - да си заменяем нещо с някого.

10. “Бича ” - когато стоиш за по-дълго време на едно място. Не е нужно това да включва някакво несъмнено занятие. В Пловдив най-често се бичи айляк.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР